Jeśli przepadacie za gulaszem, to koniecznie przyrządźcie popularny na Podhalu GULASZ MYŚLIWSKI, często nazywany też PLACKIEM PO WĘGIERSKU...
Jeśli przepadacie za gulaszem, to koniecznie przyrządźcie popularny na Podhalu GULASZ MYŚLIWSKI, często nazywany też PLACKIEM PO WĘGIERSKU!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
Placki ziemniaczane:
• 500 g ziemniaków
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 duża cebula
• 1 jajko
• sól
Gulasz:
• 500 g łopatki wieprzowej
• 1 papryka czerwona
• 2 ogórki konserwowe
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 l wody
• 100 ml śmietany 18%
• 2 łyżki mąki
• 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
• 2 liście laurowe
• ziele angielskie, sól, pieprz, papryka
SPOSÓB WYKONANIA
1. Mięso płuczemy i kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy w mące solimy i pieprzymy.
2. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, paprykę, ogórki i czosnek.
3. Rozgrzewamy patelnię na której smażymy mięso z cebulą i czosnkiem.
4. Dolewamy wodę i doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu 30 minut.
5. Po tym czasie dodajemy ogórki, przecier i paprykę. Gotujemy aż mięso stanie się miękkie.
6. W trakcie gotowania przygotowujemy placki ziemniaczane.
7. Obieramy ziemniaki i cebulę, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
8. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
9. 2 łyżki mąki mieszamy z niewielką ilością wody, aby nie powstały grudki i dodajemy do gulaszu pod koniec gotowania.
10. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki z obu stron.
11. Wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
12. Przekładamy placki na talerz i polewamy gulaszem, na górę nakładamy kwaśną śmietanę.