Ule, kto ich nie lubi... Mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszne, maślane ule orzechowe. Sprawdźcie koniecznie !
Ule, kto ich nie lubi... Mamy dla Was sprawdzony przepis na pyszne, maślane ule orzechowe. Sprawdźcie koniecznie !
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- orzechy włoskie [400 g]
- cukier puder [400 g]
- białko z jajka [2 szt.]
- masło [1 kostka]
- cukier puder [30 dag]
- żółtko z jajka [6 szt.]
- spirytus [4 ] (kieliszki)
- wafle [4 szt.]
Masa orzechowa
Orzechy zmielić, dodać cukier puder oraz białko z 2 jajek.
Nadzienie z alkoholem
Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać spirytus oraz 6 żółtek.
Miksujemy na gładką, półpłynną masę
Sposób wykonania
1. Masą orzechową wyklejamy foremki
2. Robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem z alkoholem.
3. Z wafli wycinamy kółeczka na spód uli, przykładamy je do dołu foremki, tak aby po odwróceniu nadzienie nie wypłynęło, delikatnie otwieramy foremkę.
4. Ule odkładamy na parę godzin do lodówki aby stężały.
Smacznego !