Kto jadł rogaliki u babci i zachwycał się ich smakiem? Zdradzamy Wam sekret przepisu babuni ! Sprawdźcie...
Kto jadł rogaliki u babci i zachwycał się ich smakiem? ZDRADZAMY WAM sekret przepisu babuni! Sprawdźcie przepis na znakomite ROGALIKI BABUNI.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 0,5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- Odrobina ciepłego mleka
- 1 żółtko do posmarowania rogalików
- 1/4 szklanki cukru do posypania
- Marmolada owocowa
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z mlekiem, pozostałe składniki wsypujemy do dużej misy i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto do miękkości co jakiś czas podsypując mąką. Wykrawamy trójkąty.
Na każdy kawałek nakładamy marmoladę i zawijamy w rogaliki. Smarujemy żółtkiem, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy około 20 minut w zależności od piekarnika. Muszą być złote i przepieczone od dołu.
PRZEPIS NADESŁAŁA: ANETA BĄCZKOWSKA