Smak orzeszków to nieodłączny element świątecznego klimatu. W wielu domach nie może zabraknąć tych pyszności. Sprawdźcie nasz przepis na przepyszne nadziewane orzeszki!
NADZIEWANE ORZESZKI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 100g cukru pudru
- 15g cukru wanilinowego
- 250g masła
- 5g proszku do pieczenia
KREM:
- 125ml mleka
- 200g masła
- 150g cukru pudru
- 400g mleka w proszku
- 30g kakao
SPOSÓB WYKONANIA:
- Rozpoczynamy od ciasta. Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i siekamy do momentu powstania kruszonki.
- Dodajemy jajka, cukier puder i wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
- Całość energicznie ugniatamy.
- Kiedy ciasto jest już zwarte, owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Przygotowujemy krem. Rozpuszczamy w garnku masło.
- Do garnka przesiewamy cukier puder, dodajemy mleko.
- Następnie przesiewamy kakao i mleko w proszku.
- Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy specjalne foremki do orzeszków, natłuszczamy je.
- Z ciasta formujemy kuleczki, którymi wypełniamy formy.
- Foremki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.
- Po ostudzeniu do jednej łupiny nakładamy krem i przykrywamy drugą.
- Całość możemy posypać cukrem pudrem.