ładowanie...
Orzeszki
Orzeszki świąteczne
#orzeszki #dobrasztela.pl #święta #przepis #ciastka

Smak orzeszków to nieodłączny element świątecznego klimatu. W wielu domach nie może zabraknąć tych pyszności. Sprawdźcie nasz przepis na przepyszne nadziewane orzeszki!

15 listopada 2022

NADZIEWANE ORZESZKI

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 100g cukru pudru
  • 15g cukru wanilinowego
  • 250g masła
  • 5g proszku do pieczenia

KREM:

  • 125ml mleka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 400g mleka w proszku
  • 30g kakao

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Rozpoczynamy od ciasta. Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski, dodajemy oba rodzaje mąki i siekamy do momentu powstania kruszonki.
  2. Dodajemy jajka, cukier puder i wanilinowy oraz proszek do pieczenia.
  3. Całość energicznie ugniatamy.
  4. Kiedy ciasto jest już zwarte, owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  5. Przygotowujemy krem. Rozpuszczamy w garnku masło.
  6. Do garnka przesiewamy cukier puder, dodajemy mleko.
  7. Następnie przesiewamy kakao i mleko w proszku.
  8. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  9. Przygotowujemy specjalne foremki do orzeszków, natłuszczamy je.
  10. Z ciasta formujemy kuleczki, którymi wypełniamy formy.
  11. Foremki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  12. Pieczemy 13-15 minut w temp. 180 stopni.
  13. Po ostudzeniu do jednej łupiny nakładamy krem i przykrywamy drugą.
  14. Całość możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne artykuły
Kakaowe pierniczki
Kakaowe pierniczki
Przejdź
Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe
Przejdź
Pierniki last minute
Pierniki last minute
Przejdź
Chatka
Chatka
Przejdź
Zmiana języka