Chatka z piernika to jedna z piękniejszych dekoracji bożonarodzeniowych, dlatego przygotowaliśmy dla Was SZABLON i PRZEPIS na wyjątkowy piernikowy domek...
Chatka z piernika to jedna z piękniejszych dekoracji bożonarodzeniowych, dlatego przygotowaliśmy dla Was SZABLON i PRZEPIS na wyjątkowy piernikowy domek!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki:
Piernik:
- 250 g margaryny
- 200 g cukru trzcinowego
- 7 łyżek miodu
- 600 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej
Lukier:
- 1 białko
- Około 250 g cukru pudru
- Barwnik spożywczy – jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier
Sposób wykonania piernika:
- W pierwszej kolejności dodajemy do garnka margarynę, cukier i miód.
- Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru i margaryny, od czasu do czasu mieszając, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Wycinamy szablony zamieszczone w załączniku pdf.
- Do misy przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę korzenną – mieszamy suche składniki.
- Dodajemy przestudzoną mieszankę cukru, miodu i margaryny.
- Całość miksujemy na gładką masę/ lub wyrabiamy ciasto ręcznie.
- Gotową masę piernikową wałkujemy na grubość ok. 5 mm (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wyciąć potrzebne elementy i usunąć nadmiar ciasta).
- Wycinamy ściany, dach, komin z szablonów w załączniku, warto podłożyć woreczek pod kartkę, aby nie przykleiła się do ciasta.
- Wycięte elementy umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać, że ciasto urośnie w piekarniku dlatego na blasze układamy je w dużych odstępach, aby się nie skleiło).
- Pieczemy w temperaturze 180⁰ przez ok. 10 – 13 minut, do momentu kiedy boki ciasta się zarumienią (gorący piernik po wyjęciu z piekarnika jest miękki dlatego odstawiamy go do ostygnięcia).
Sposób wykonania lukru:
- Teraz przygotowujemy lukier – ucieramy biało z cukrem pudrem, aby nie pozostawić żadnych grudek. Lukier powinien być bardzo gęsty, więc w razie potrzebny można dodać więcej cukru pudru.
- Aby równo aplikować lukier warto przygotować domowy „rękaw cukierniczy”, za który może posłużyć rożek wykonany z papieru do pieczenia z odciętą końcówką lub zwykły worek na żywność.
Tworzenie domku:
- Na początek sklejamy ściany domku lukrem i czekamy, aż lukier stężeje.
- Kiedy lukier na ścianach wyschnie możemy przystąpić do sklejania ścian z dachem.
- Na samym końcu przyklejamy do dachu komin.
- Do ozdabiania domku najlepiej przystąpić następnego dnia, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie elementy są suche.
- Ozdabiamy wedle własnych upodobań.