ładowanie...
Chatka
Chatka z piernika
#chatkazpiernika #dekoracjepanisztelki #dobrasztela.pl #piernik #poradnikpanisztelki

Chatka z piernika to jedna z piękniejszych dekoracji bożonarodzeniowych, dlatego przygotowaliśmy dla Was SZABLON i PRZEPIS na wyjątkowy piernikowy domek...

08 grudnia 2020
CHATKA Z PIERNIKA.pdf
DOMEK Z PIERNIKA.pdf

Chatka z piernika to jedna z piękniejszych dekoracji bożonarodzeniowych, dlatego przygotowaliśmy dla Was SZABLON i PRZEPIS na wyjątkowy piernikowy domek!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Składniki:

Piernik:

  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 7 łyżek miodu
     
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej

Lukier:

  • 1 białko
  • Około 250 g cukru pudru
  • Barwnik spożywczy – jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier

 

Sposób wykonania piernika:

  1. W pierwszej kolejności dodajemy do garnka margarynę, cukier i miód.
  2. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru i margaryny, od czasu do czasu mieszając, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Wycinamy szablony zamieszczone w załączniku pdf.
  4. Do misy przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę korzenną – mieszamy suche składniki.
  5. Dodajemy przestudzoną mieszankę cukru, miodu i margaryny.
  6. Całość miksujemy na gładką masę/ lub wyrabiamy ciasto ręcznie.
  7. Gotową masę piernikową wałkujemy na grubość ok. 5 mm (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wyciąć potrzebne elementy i usunąć nadmiar ciasta).
  8. Wycinamy ściany, dach, komin z szablonów w załączniku, warto podłożyć woreczek pod kartkę, aby nie przykleiła się do ciasta.
  9. Wycięte elementy umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać, że ciasto urośnie w piekarniku dlatego na blasze układamy je w dużych odstępach, aby się nie skleiło).
  10. Pieczemy w temperaturze 180⁰ przez ok. 10 – 13 minut, do momentu kiedy boki ciasta się zarumienią (gorący piernik po wyjęciu z piekarnika jest miękki dlatego odstawiamy go do ostygnięcia).

 

Sposób wykonania lukru:

  1. Teraz przygotowujemy lukier – ucieramy biało z cukrem pudrem, aby nie pozostawić żadnych grudek. Lukier powinien być bardzo gęsty, więc w razie potrzebny można dodać więcej cukru pudru.
  2. Aby równo aplikować lukier warto przygotować domowy „rękaw cukierniczy”, za który może posłużyć rożek wykonany z papieru do pieczenia z odciętą końcówką lub zwykły worek na żywność.

 

Tworzenie domku:

  1. Na początek sklejamy ściany domku lukrem i czekamy, aż lukier stężeje.
  2. Kiedy lukier na ścianach wyschnie możemy przystąpić do sklejania ścian z dachem.
  3. Na samym końcu przyklejamy do dachu komin.
  4. Do ozdabiania domku najlepiej przystąpić następnego dnia, wtedy będziemy mieć pewność, że wszystkie elementy są suche.
  5. Ozdabiamy wedle własnych upodobań.
Zobacz inne artykuły
Ciastka francuskie
Ciastka francuskie
Przejdź
Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki
Przejdź
Kakaowe pierniczki
Kakaowe pierniczki
Przejdź
Pyszne rogaliki
Pyszne rogaliki
Przejdź
Zmiana języka