Przepisów na świąteczne ciasteczka jest mnóstwo. Ale czy znaleźliście już ten właściwy? Pomożemy wam. Znajdziecie go w artykule...
Przepisów na świąteczne ciasteczka jest mnóstwo. Ale czy znaleźliście już ten właściwy? Pomożemy wam ! Znajdziecie go poniżej!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
POTRZEBUJEMY
- 2 szklanki maki
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
WYKONANIE
Ciasto wyrabiam wkładam do lodówki na około godzinę, wyjmuje, walkuje, wycinam kształty wkładam do piekarnia na jakieś 15-20 minut w temp 180 stopni!
Gdy pierniczki wystygną lukruje je lukrem królewskim : ubijam białko, dodaje sok z cytryny i cukier puder do uzyskania odpowiedniej gęstości! Lukier farbuje barwnikami spożywczymi :)
PRZEPIS NADESŁAŁA: PAULINA TOCZEK