Dla wszystkich fanów orzechów przygotowaliśmy szybki, prosty i pyszny przepis na ciastka w cieście francuskim z karmelizowanymi orzechami. Sprawdźcie!
Dla wszystkich fanów orzechowych ciasteczek przygotowaliśmy szybki, prosty i pyszny przepis na ciastka w cieście francuskim z karmelizowanymi orzechami.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 2 paczki ciasta francuskiego (gotowe płaty)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 60 g miodu
- 600 g masła
- szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA
1. Wsypujemy cukier na patelnię i rozpuszczamy.
2. Kiedy zmieni kolor na bursztynowy dodajemy miód i mieszamy.
3. Gdy składniki się połączą dodajemy masło oraz szczyptę soli.
4. Wszystkie składniki mieszamy.
5. Do mieszanki dodajemy orzechy łączymy je z pozostałymi składnikami
i całość studzimy.
6. Kroimy ciasto na kwadraty (wielkość uzależniona od oczekiwanej
wielkości ciastek.
7. Następnie składamy je na pół, aby uzyskać trójkąt.
8. Wzdłuż dłuższej krawędzi trójkąta robimy nacięcie, uważają
aby nie przeciąć do końca (nacięcia stworzą drugi,
mniejszy trójkąt.
9. Rozkładamy ciasto, a przeciwległe krańce nacięcia
przekładamy na drugą stronę.
10. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem.
11. Na środku ciasta nakładamy po ok. 1 łyżce
orzechów w karmelu.
12. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180⁰.
SMACZNEGO!