Autorski przepis na pierniczki. Pachnące przyprawami korzennymi. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem...
Autorski przepis i zdjęci na pyszne pachnące przyprawami korzennymi pierniczki.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
POTRZEBUJEMY
NA CIASTO
- 1 kg mąki pszennej + mąką do posypania stolnicy
- 12,5 dag prawdziwego płynnego miodu
- 12,5 dag miodu sztucznego
- 25 dag cukru ( z tego z 1/3 części sporządzić karmel)
- 1 kostka margaryny o temperaturze pokojowej
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 3 żółtka
- 1 op. przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- gotowy lukier królewski
WYKONANIE / KARMEL
1/3 cukru wsypujemy do rondelka zalewamy małą ilością wody. Mieszamy do czasu aż płyn stanie się lekko brązowy. Ściągamy z ognia. Mieszamy z miodem prawdziwym oraz sztucznym.
Margarynę ucieramy z cukrem kilka minut. Następnie wbijamy po 1 jajku i żółtku ciągle miksujemy. Wlewamy stopniowo mieszankę miodów z karmelem. Utartą masę zagniatamy z przesianą mąką pszenną oraz pozostałymi sypkimi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto.
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 4 -5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki.
Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok 8-9 min.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania przygotowanym według przepisu lukrem królewskim za pomocą woreczka cukierniczego.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
PRZEPIS NADESŁAŁA: AGNIESZKA REC