Tradycyjne pączki, donuty, a może faworki... Dzisiaj wszystkie te przepisy znajdziesz na naszej stronie! Koniecznie sprawdź i wypróbuj wszystkie!
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokiem, więc nie pozostaje nic innego jak przygotować dla Was przepisy na pyszne pączki i faworki! Koniecznie wypróbujcie!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Tradycyjny pączek – puszysty, mięciutki, z lukrem
Składniki na 10 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 szt. jajka
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 125 ml mleka
- dżem lub powidła według upodobania
- olej do smażenia na głębokim tłuszczu
Sposób przygotowania:
- Lekko podgrzane mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 5 łyżkami mąki i pokruszonymi drożdżami.
- Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- Roztapiamy masło.
- Żółtka, jajko i pozostałość cukru ubijamy na masę jajeczną w kąpieli wodnej.
- Pozostałość mąki przesypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiamy ciasto.
- Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
- Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki (śr. ok 7 cm).
- Na połowę krążków nakładamy dżem lub powidła i przykrywamy drugimi, dobrze zlepiamy po boku.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu, ok 2 minuty na jedną stronę.
- Układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Polewamy lukrem, polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Donuts – amerykański pączek z kolorową dekoracją
Składniki na 30 sztuk:
- 800 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant
- 2 szt. jajek
- 300 ml mleka
- 50 ml wody
- 125 g cukru do wypieków
- szczypta soli
- 100 g masła
- 5 ml ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- polewa/lukier/glazura
- kolorowe posypki
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami.
- Dodajemy jajka, mleko, wodę, cukier, sól, ekstrakt i wyrabiamy ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.
- Wyrabiamy ciastko kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przekładamy ciasto oprószone mąką do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką kółka, kieliszkiem wykrawamy dziurki w środku.
- Odkładamy na pół godziny oprószone mąką do wyrośnięcia.
- Smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
- Po usmażeniu odkładamy na papier aby odsączyć tłuszcz.
- Polewamy lukrem, polewą, glazurą oraz dekorujemy kolorowymi posypkami.
Faworki – czyli popularny chrust
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 60 ml kwaśniej śmietany
- 2 g proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy żółtka sól i proszek.
- Zagniatamy ciasto.
- Jeśli jest twarde i gęste dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany.
- Dzielimy ciasto na partie i bardzo cienko rozwałkowujemy.
- Wycinamy nożem prostokąty o wymiarach 3x15 cm.
- Nacinamy środek na długość 5 cm i końcówkę kwadratu przewijamy przez środek.
- Rozgrzewamy olej i smażymy faworki z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
- Układamy na papierowy ręczniku aby odsączyć tłuszcz.
- Gotowe faworki układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!