ładowanie...
3 pączki
3 pączki 3 różne przepisy
#dobrasztela.pl #pączki #przepisnapączki #przepisy #tłustyczwartek

Tradycyjne pączki, donuty, a może faworki... Dzisiaj wszystkie te przepisy znajdziesz na naszej stronie! Koniecznie sprawdź i wypróbuj wszystkie!

29 stycznia 2021
DONUTS.pdf
FAWORKI.pdf
PĄCZEK.pdf

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokiem, więc nie pozostaje nic innego jak przygotować dla Was przepisy na pyszne pączki i faworki! Koniecznie wypróbujcie!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Tradycyjny pączek – puszysty, mięciutki, z lukrem

Składniki na 10 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szt. jajka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 125 ml mleka
  • dżem lub powidła według upodobania
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

  1. Lekko podgrzane mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 5 łyżkami mąki i pokruszonymi drożdżami.
  2. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  3. Roztapiamy masło.
  4. Żółtka, jajko i pozostałość cukru ubijamy na masę jajeczną w kąpieli wodnej.
  5. Pozostałość mąki przesypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiamy ciasto.
  6. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
  7. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
  8. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wykrawamy krążki (śr. ok 7 cm).
  9. Na połowę krążków nakładamy dżem lub powidła i przykrywamy drugimi, dobrze zlepiamy po boku.
  10. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  11. Smażymy z obu stron w głębokim tłuszczu, ok 2 minuty na jedną stronę.
  12. Układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  13. Polewamy lukrem, polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

 

Donuts – amerykański pączek z kolorową dekoracją

Składniki na 30 sztuk:

  • 800 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 2 szt. jajek
  • 300 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 125 g cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 5 ml ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • polewa/lukier/glazura
  • kolorowe posypki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami.
  2. Dodajemy jajka, mleko, wodę, cukier, sól, ekstrakt i wyrabiamy ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło.
  4. Wyrabiamy ciastko kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Przekładamy ciasto oprószone mąką do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką kółka, kieliszkiem wykrawamy dziurki w środku.
  7. Odkładamy na pół godziny oprószone mąką do wyrośnięcia.
  8. Smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
  9. Po usmażeniu odkładamy na papier aby odsączyć tłuszcz.
  10. Polewamy lukrem, polewą, glazurą oraz dekorujemy kolorowymi posypkami.

 

Faworki – czyli popularny chrust

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 60 ml kwaśniej śmietany
  • 2 g proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z kwaśną śmietaną, dodajemy żółtka sól i proszek.
  2. Zagniatamy ciasto.
  3. Jeśli jest twarde i gęste dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany.
  4. Dzielimy ciasto na partie i bardzo cienko rozwałkowujemy.
  5. Wycinamy nożem prostokąty o wymiarach 3x15 cm.
  6. Nacinamy środek na długość 5 cm i końcówkę kwadratu przewijamy przez środek.
  7. Rozgrzewamy olej i smażymy faworki z dwóch stron na jasnozłoty kolor.
  8. Układamy na papierowy ręczniku aby odsączyć tłuszcz.
  9. Gotowe faworki układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Pierniczki - witraże
Pierniczki - witraże
Przejdź
Pierniczki pachnące
Pierniczki pachnące
Przejdź
Pierniki last minute
Pierniki last minute
Przejdź
Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe
Przejdź
Zmiana języka