Szukasz zdrowej przekąski, idealnej do oglądania filmu, która zastąpi popcorn czy chipsy? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne, zdrowe i domowe CHIPSY Z BATATÓW...
Szukasz zdrowej przekąski, idealnej do oglądania filmu, która zastąpi popcorn czy chipsy?Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne, zdrowe i domowe. CHIPSY Z BATATÓW!
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości bataty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
SPOSÓB WYKONANIA
- Nastawiamy piekarnik na 160⁰C z włączonym termoobiegiem.
- Obieramy bataty i kroimy je w bardzo cienkie plastry.
- Plasterki zalewamy zimną wodą i moczymy je ok 3 minuty.
- Osuszamy plasterki ręcznikiem papierowym.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozkładamy bataty, jeden obok drugiego.
- Smarujemy je bardzo cienką warstwą oliwy – można użyć pędzelka
cukierniczego. - Posypujemy solą i paprykami.
- Pieczemy przez ok. 20 minut.
- Należy kontrolować stopień wysuszenia plastrów,
ewentualnie odwrócić na drugą stronę, wydłużyć
lub skrócić czas pieczenia. - Chipsy będą gotowe kiedy staną się suche
i zarumienione.