Stół wigilijny powinien zawierać 12 potraw bożonarodzeniowych. Doskonale wiemy, jak trudne jest przygotowanie takiej ilości jedzenia. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i proponujemy 5 potraw, które doskonale pasują na wigilijny stół, a ich przygotowanie jest szybkie i przyjemne!
Śledź w śmietanie
SKŁADNIKI:
- 250g filetów śledziowych
- 45ml octu
- 1 jabłko
- 0,5 cebuli
- 200g śmietany 18%
- Sól
- Pieprz
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
SPOSÓB WYKONANIA:
- Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy je świeżą wodą i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie ponownie wymieniamy wodę.
- Osuszamy i kroimy je w paski, następnie zalewamy octem i odstawiamy na 30 minut.
- Jabłko obieramy i trzemy, kroimy cebulę w kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy to ze sobą i doprawiamy do smaku.
- Na talerzu kładziemy śledzie, a na nie układamy sałatkę.
- Całość można udekorować pietruszką.
Pulpety rybne
SKŁADNIKI:
- 200g filetu z łososia
- 300g filetu z dorsza
- 1 cebula
- 30ml oleju
- 1 ząbek czosnku
- Skórka z cytryny
- 75g bułki tartej
- 1 jajko
- Koperek
- Sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
- W pierwszej kolejności mielimy rybne filety.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
- Czosnek ugniatamy i dodajemy go do ryby.
- Wszystkie składniki dodajemy do ryby.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki.
- Gotujemy je w osolonej wodzie ok 10 minut.
Pasztet z pieczarek
SKŁADNIKI:
- 500g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 1 bułka
- 100ml sosu sojowego
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
SPOSÓB WYKONANIA:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Pieczarki kroimy drobno.
- Siekamy natkę pietruszki.
- Bułkę namaczamy w sosie sojowym przez ok. 10 minut.
- Na patelni podsmażamy cebulę.
- Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy aż woda odparuje.
- Oddzielamy białko od żółtek.
- Białko ubijamy z dodatkiem soli.
- W misce łączymy ze sobą pieczarki, bułkę i żółtka.
- Dodajemy pietruszkę i
- Do powstałej masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
- Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Korzenne śledzie
SKŁADNIKI:
- 400g śledzi matiasów
- 1 cebula
- 1 jabłko
- Suszone śliwki i rodzynki
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Pieprz
- Goździki
- 10g przyprawy do piernika
- 5ml musztardy
- 30ml miodu
- 100 ml oleju
- Sok z połowy cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
- Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny, osuszamy i kroimy w paski.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy.
- Kroimy cebulę.
- Obieramy i kroimy jabłko w kostkę.
- Siekamy śliwki na drobne paski.
- Olej mieszamy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i przyprawą do piernika. Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
- Łączymy wszystkie składniki.
- Przed podaniem przechowujemy w lodówce,
aby smak był bardziej intensywny.
Paszteciki z kapustą
SKŁADNIKI:
FARSZ:
- 500g kapusty kiszonej
- 50g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 30g bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy i ziele angielskie
CIASTO:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 żółtko
- 80ml śmietany 12%
- Sól
- Proszek do pieczenia
SPOSÓB WYKONANIA:
- Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy.
- Grzyby płuczemy, kroimy drobno i smażymy z cebulą.
- Kapustę kroimy, dodajemy do grzybów i podsmażamy.
- Dodajemy czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól.
- Ciasto zagniatamy z podanych składników.
- Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty.
- Napełniamy je farszem.
- Na blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim paszteciki.
- Paszteciki smarujemy żółtkiem.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.