ładowanie...
Top 5 przekąsek
Top 5 przekąsek na stół wigilijny
#dobrasztela.pl #kolacja #przepisy #wigilia #szybkiprzepis

Stół wigilijny powinien zawierać 12 potraw bożonarodzeniowych. Doskonale wiemy, jak trudne jest przygotowanie takiej ilości jedzenia. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i proponujemy 5 potraw, które doskonale pasują na wigilijny stół, a ich przygotowanie jest szybkie i przyjemne!

09 grudnia 2022
Paszteciki z kapustą.pdf
korzenne śledzie.pdf
Pasztet z pieczarek.pdf
pulpety rybne.pdf
śledź w śmietanie.pdf

Śledź w śmietanie

SKŁADNIKI:

  • 250g filetów śledziowych
  • 45ml octu
  • 1 jabłko
  • 0,5 cebuli
  • 200g śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy je świeżą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie ponownie wymieniamy wodę.
  3. Osuszamy i kroimy je w paski, następnie zalewamy octem i odstawiamy na 30 minut.
  4. Jabłko obieramy i trzemy, kroimy cebulę w kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy to ze sobą i doprawiamy do smaku.
  5. Na talerzu kładziemy śledzie, a na nie układamy sałatkę.
  6. Całość można udekorować pietruszką.

 

Pulpety rybne

SKŁADNIKI:

  • 200g filetu z łososia
  • 300g filetu z dorsza
  • 1 cebula
  • 30ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • Skórka z cytryny
  • 75g bułki tartej
  • 1 jajko
  • Koperek
  • Sól i pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. W pierwszej kolejności mielimy rybne filety.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  3. Czosnek ugniatamy i dodajemy go do ryby.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do ryby.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki.
  7. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 10 minut.

 

Pasztet z pieczarek

SKŁADNIKI:

  • 500g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 bułka
  • 100ml sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka ostra, czosnek

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Pieczarki kroimy drobno.
  3. Siekamy natkę pietruszki.
  4. Bułkę namaczamy w sosie sojowym przez ok. 10 minut.
  5. Na patelni podsmażamy cebulę.
  6. Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy aż woda odparuje.
  7. Oddzielamy białko od żółtek.
  8. Białko ubijamy z dodatkiem soli.
  9. W misce łączymy ze sobą pieczarki, bułkę i żółtka.
  10. Dodajemy pietruszkę i
  11. Do powstałej masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
  12. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Korzenne śledzie

SKŁADNIKI:

  • 400g śledzi matiasów
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • Suszone śliwki i rodzynki
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Pieprz
  • Goździki
  • 10g przyprawy do piernika
  • 5ml musztardy
  • 30ml miodu
  • 100 ml oleju
  • Sok z połowy cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny, osuszamy i kroimy w paski.
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy.
  3. Kroimy cebulę.
  4. Obieramy i kroimy jabłko w kostkę.
  5. Siekamy śliwki na drobne paski.
  6. Olej mieszamy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i przyprawą do piernika. Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  7. Łączymy wszystkie składniki.
  8. Przed podaniem przechowujemy w lodówce,
    aby smak był bardziej intensywny.

 

Paszteciki z kapustą

SKŁADNIKI:

FARSZ:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy i ziele angielskie

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 80ml śmietany 12%
  • Sól
  • Proszek do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy.
  2. Grzyby płuczemy, kroimy drobno i smażymy z cebulą.
  3. Kapustę kroimy, dodajemy do grzybów i podsmażamy.
  4. Dodajemy czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól.
  5. Ciasto zagniatamy z podanych składników.
  6. Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty.
  7. Napełniamy je farszem.
  8. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim paszteciki.
  9. Paszteciki smarujemy żółtkiem.
  10. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Zobacz inne artykuły
Zdrowe chipsy
Zdrowe chipsy
Przejdź
Szybkie przekąski
Szybkie przekąski
Przejdź
Zdrowe żelki jabłkowe
Zdrowe żelki jabłkowe
Przejdź
Pyszne ruloniki
Pyszne ruloniki
Przejdź
Zmiana języka