Frytki nie muszą być tylko z ziemniaków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na zdrowe frytki z warzyw takich jak: burak, seler, marchewka, batat, korzeń pietruszki, cukinia.
Frytki nie muszą być tylko z ziemniaków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na zdrowe frytki z warzyw takich jak: burak, seler, marchewka, batat, korzeń pietruszki, cukinia
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Zdrowe frytki warzywne:
BURAK
Składniki
- 400 g buraków
- Łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Pół łyżeczki rozmarynu
- Odrobina ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Obieramy buraki i kroimy w paski podobnych wymiarów.
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220° C
- Buraki przekładamy do miski i dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
- Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 25 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg na około 4 minuty.
SELER, MARCHEWKA, BATAT
Składniki:
- 300 g warzyw (po 100g : marchewki, selera, batatu)
- Łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: słodka papryka, majeranek, tymianek, szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Obieramy warzywa i kroimy w paski podobnej wielkości
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-220° C
- Warzywa przekładamy do miski i dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
- Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 30-40 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.
KORZEŃ PIETRUSZKI
Składniki:
- 400 g pietruszki
- 2 łyżki wody
- odrobina soli gruboziarnistej (himalajskiej)
- odrobina pieprzu ziołowego
- papryka słodka – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Obieramy pietruszkę i kroimy w paski podobnej wielkości
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220° C
- przekładamy Warzywo do miski i dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
- Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 30-40 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.
CUKINIA
Składniki:
- 400 g cukinii
- Przyprawy: papryka wędzona, pieprz kolorowy, oregano, suszony czosnek
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy i kroimy w paski
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180° C
- Przekładamy cukinię do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
- Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy około 15-20 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.