ładowanie...
Zdrowe frytki
Zdrowe frytki warzywne
#przekąski #dobrasztela.pl #frytki #warzywa #przepisy

Frytki nie muszą być tylko z ziemniaków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na zdrowe frytki z warzyw takich jak: burak, seler, marchewka, batat, korzeń pietruszki, cukinia.

29 kwietnia 2021

Frytki nie muszą być tylko z ziemniaków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na zdrowe frytki z warzyw takich jak: burak, seler, marchewka, batat, korzeń pietruszki, cukinia
 

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Zdrowe frytki warzywne:

BURAK

Składniki

  • 400 g buraków
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Odrobina ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy buraki i kroimy w paski podobnych wymiarów.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220° C
  3. Buraki przekładamy do miski i dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 25 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg na około 4 minuty.

 

SELER, MARCHEWKA, BATAT

Składniki:

  • 300 g warzyw (po 100g : marchewki, selera, batatu)
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: słodka papryka, majeranek, tymianek, szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy warzywa i kroimy w paski podobnej wielkości
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-220° C
  3. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 30-40 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.

 

KORZEŃ PIETRUSZKI

Składniki:

  • 400 g pietruszki
  • 2 łyżki wody
  • odrobina soli gruboziarnistej (himalajskiej)
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • papryka słodka – 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy pietruszkę i kroimy w paski podobnej wielkości
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220° C
  3. przekładamy Warzywo do miski i dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 30-40 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.

 

CUKINIA

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • Przyprawy: papryka wędzona, pieprz kolorowy, oregano, suszony czosnek

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię myjemy i kroimy w paski
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180° C
  3. Przekładamy cukinię do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 15-20 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.
Zobacz inne artykuły
Zdrowe żelki jabłkowe
Zdrowe żelki jabłkowe
Przejdź
Paszteciki
Paszteciki
Przejdź
Szybkie przekąski
Szybkie przekąski
Przejdź
Pyszne ruloniki
Pyszne ruloniki
Przejdź
Zmiana języka