ładowanie...
Paszteciki
Paszteciki z kapustą i grzybami
#dobrasztela #przepisykulinarne #przepisyświąteczne #pasztecikizkapustąigrzybami #kapustaigrzyby #paszteciki

Dania z kapustą i grzybami to nie tylko pierogi i krokiety. Sprawdź nasz przepis na pyszne, świąteczne paszteciki!

13 grudnia 2023

 

Paszteciki z kapustą i grzybami to idealna świąteczna przekąska.

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

Zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka (ciepłego)

Ciasto

  • 100 g roztopionego masła
  • 350 g mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki soli

Farsz

  • 1 cebula
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka grzybów suszonych 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

 

SPOSÓB WYKONANIA

1. Przygotuj zaczyn: zmieszaj drożdże, cukier, mąkę i ciepłe mleko. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Wymieszaj wyrośnięty zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiaj przez 10 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

3. Zalej suszone grzyby gorącą wodą i odstaw na kilka minut do namoczenia. Następnie odsącz wodę i posiekaj grzyby. 

4. Posiekaj drobno cebulę i kapustę. 

5. Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj posiekaną kapustę, grzyby i przyprawy (sól, kminek, ziele angielskie i liść laurowy).

6. Smaż kapustę, aż będzie ciemniejsza i miękka. Dodaj łyżkę masła, pieprz i sól do smaku (opcjonalnie). Odstaw o ostygnięcia. 

7. Wyrośnięte ciasto ułóż na posypanym mąką blacie. Rozciągnij je dłońmi i rozwałkuj na duży prostokąt. 

8. Podziel ciasto na 12 równych prostokątów. Na każdy prostokąt nałóż dużą łyżkę nadzienia i zwiń go nadając mu pożądaną formę pasztecika.

9. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp, ponieważ paszteciki rosną w czasie wypiekania.

10. Rozkłóć jajko z odrobiną mleka i posmaruj wierzch pasztecików. 

11. Włóż blaszkę z pasztecikami do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 25 minut. 


SMACZNEGO :)

Zobacz inne artykuły
Koreczki
Koreczki
Przejdź
Zdrowe chipsy
Zdrowe chipsy
Przejdź
Zdrowe frytki
Zdrowe frytki
Przejdź
Szybkie przekąski
Szybkie przekąski
Przejdź
Zmiana języka