ładowanie...
3 przepisy na farsz
3 przepisy na farsz do jajek
#faszerowanejajka #wielkanoc #dobrasztela.pl #przepisy #jajka

Z okazji Świąt Wielkanocnych mamy dla Was 3 przepisy na farsze do jajek. Sprawdź jakie pyszne !

10 kwietnia 2020

Z okazji Świąt Wielkanocnych mamy dla Was 3 przepisy na farsze do jajek. Sprawdź jakie pyszne ! 

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

1. JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 

  • 5 jajek
  • 4 pieczarki
  • 50g sera żółtego typy Emmentaler
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. 
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  4. Pieczarki i ser żółty połączyć z żółtkami oraz majonezem. Zmiksować np. blenderem na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Białka napełnić masą za pomocą szprycy. Dowolnie udekorować.

 

2. JAJKA FASZEROWANE ŻÓŁTYM SEREM 

  • ok. 6 jajek
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • Ser żółty
  • 3 plasterki szynki
  • 2 cebulki szalotki (opcjonalnie)
  • Majonez
  • Musztarda
  • Sól
  • Pieprz
  • Pietruszka

1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy. Kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtko.
2. Do miseczki z żółtkiem kroimy w malutką kosteczkę szynkę, ogórka, cebulkę oraz ser żółty potarkowany na małych oczkach.
3. Dodajemy ok. 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, sól oraz pieprz.
4. Mieszamy tak aby powstała jednolita masa i napełniamy połówki jajek przygotowaną pastą.
5. Można przyozdobić natką pietruszki bądź papryką.

 

3. JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM 

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 70 g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki szczypiorku, drobno posiekanego oraz 1 łyżka do dekoracji
  • 1 łyżka tartego chrzanu, ze słoiczka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ostrym nożem przekrawamy każde jajko wzdłuż na połówki. 2. Wydrążamy delikatnie żółtka, używając do tego celu łyżeczki do herbaty. Żółtka przekładamy  do miski.
3. W misce rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i masłem.
4. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego łososia i szczypiorek. Mieszamy, dodając sól, pieprz i cytrynę do smaku.
5. Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.

Zobacz inne artykuły
Chrupiące nuggetsy
Chrupiące nuggetsy
Przejdź
Zdrowe żelki jabłkowe
Zdrowe żelki jabłkowe
Przejdź
Koreczki
Koreczki
Przejdź
Top 5 przekąsek
Top 5 przekąsek
Przejdź
Zmiana języka