Pozostałości jedzenia po Świętach nie musisz wyrzucać! Sprawdź, co możesz z nimi zrobić!
Z gotowaniem na Święta już tak jest, że zawsze zostaje sporo jedzenia, które można jeszcze bardzo dobrze wykorzystać. Przedstawiamy nasze sposoby, jak to zrobić!
Zamroź część posiłków
Niektóre świeże posiłki można z powodzeniem zamrozić na niedługi czas, a tym samym przedłużyć ich termin przydatności do spożycia. Należą do nich ciasta, dania jednogarnkowe, mięsa, sosy oraz pierogi.
Wykorzystaj wędliny i mięsa
Pozostałe po Świętach wędliny możesz wykorzystać do przygotowania pizzy, zapiekanek i dań jednogarnkowych. Bardzo dobrze sprawdzą się przede wszystkim do bigosu czy lecza, które również możesz później zamrozić. Z kolei z gotowanych mięs możesz przygotować pyszne sałatki. Będą one lekką odmianą po ciężkich świątecznych posiłkach.
Przygotuj koktajle z owoców
Jeżeli pozostały Ci po Świętach owoce, możesz zrobić z nich zdrowe i lekkie smoothie lub sok. Potrzebna będzie tylko wyciskarka lub robot kuchenny. A jeśli jeszcze nie masz dość ciast, to możesz wykorzystać owoce do ich przygotowania.
Oddaj jedzenie
W wielu miastach istnieją jadłodajnie dla osób bezdomnych, a czasem organizowane są zbiórki żywności. Jeśli jedzenie, które pozostało Ci po Świętach jest świeże i czyste, możesz przeznaczyć je na taki właśnie cel. Pomożesz tym samem wielu osobom, które o świątecznych dobrociach mogą jedynie pomarzyć. Warto też poszukać w swojej miejscowości specjalnych lodówek przygotowanych właśnie dla potrzebujących.
Podziel się z bliskimi
Jeśli w czasie Świąt odwiedzasz dalszą rodzinę lub przyjaciół, możesz zabrać ze sobą swoje specjały. A jeśli to Ciebie odwiedzają goście, z pewnością chętnie zabiorą trochę jedzenia ze sobą. Być może wśród Twoich bliskich jest ktoś, kto nie przepada za gotowaniem?