Echinacea to kwiat, który posiada wiele pozytywnych właściwości. Stosowany jest jako środek na przeziębienie oraz na... zmarszczki! Sprawdź jak go stosować!
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY ECHINACEĘ (JEŻÓWKĘ)!
Co zawiera w sobie echinacea
- flawonoidy
- glikozydy
- polisacharydy
- poliacetyleny
- inulinę
- alkaloidy, alkiloaminy oraz alkiloamidy
Właściwości echinacei
- właściwości regenerujące
- właściwości przeciwbakteryjne
- właściwości przeciwbólowe i rozkurczowe
- właściwości przeciwgrzybiczne
- wspomaga leczenie miejsc po ukąszeniach owadów i węży
- wzmacnia układ odpornościowy
- pomaga w walce z przeziębieniami i wirusami
- zwalcza stan zapalny i wolne rodniki
- skuteczna przy problemach dermatologicznych takich jak: egzema, trądzik, czy atopowe zapalenie skóry
- wspomaga leczenie opryszki
- leczy oparzenia, owrzodzenia i rany na skórze
- zalecana dla osób z cerą tłustą
- aktywizuje produkcję kolagenu
- zmniejsza zmarszczki
- minimalizuje pory i plamy starcze oraz eliminuje nadmiar sebum
Domowe sposoby na zastosowanie jeżówki
- Maseczka
Po zaparzeniu, liście echinacei lądują zazwyczaj w koszu. Aby nie zmarnować ich drogocennych właściwości, warto zrobić z nich maskę. Możesz po prostu położyć ochłodzone liście na twarzy lub je posiekać i dodać do jogurtu naturalnego, a następnie nałożyć na twarz. Echinacea posiada w sobie naturalne składniki, które skutecznie niwelują zmarszczki przy systematycznym stosowaniu.
- Tonik do twarzy i napar
Niezwykle prosty do zrobienia tonik do twarzy, przyda się osobom cierpiącym na AZS, egzemę lub trądzik. Dodatkowym atutem jest to, że może być stosowany jako środek dla cery dojrzałej. Wystarczy zaparzać liście jeżówki, odstawić do ostygnięcia i przemyć twarz! Taki napar powinien być przechowywany w lodówce, aby wydłużyć jego przydatność do 3 dni. Tak samo przygotowany napar można pić, jako metodę w walce z infekcjami.
- Nalewka na odporność
Prosta w wykonaniu, cechująca się antywirusowymi, przeciwzapalnymi i antybakteryjnymi właściwościami nalewka polecana jest w okresach spadku odporności. Stosuje się ją jako np. dodatek do herbaty. Poniżej przedstawiamy przepis!
Przepis na nalewkę z jeżówki
Składniki:
- ok. 100 g suszonej jeżówki
- 250 ml 40% czystego alkoholu
Wykonanie:
1. Dobrej jakości ziele wsyp do ciemnej butelki np. zielonej lub brązowej.
2. Wlej alkohol.
3. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, ale ciepłe miejsce na minimum 2 tygodnie.
4. Po minimum 2 tygodniach, przez gazę przelej nalewkę do innej butelki.
5. To, co zostanie w gazie, wyciśnij.
Nalewka jest gotowa do spożycia!
Jak korzystać z nalewki?
Profilaktycznie: łyżka stołowa dziennie przez 2 tygodnie. Następnie przerwij stosowanie na tydzień. Po tym czasie powtórz proces 2/3 razy.