Słodkości nie zawsze muszą mieć w sobie duże ilości cukru. Sprawdź przepis na FIT FERRERO!
Każdy z nas kto choć raz jadł cukierki ferrero, wie jak łatwo można zakochać się w tym smaku. Niestety mają w sobie wiele cukru. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na ciasto ala ferrero rocher, który nie posiada w swoim składzie cukru.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 4 białka jaj
- 150 g mielonych migdałów
- 60 g ksylitolu
- 250 g mascarpone
- gorzka czekolada
- łyżka miodu
- łyżeczka kakao
- zmielone orzechy laskowe
SPOSÓB WYKONANIA
- Na początek robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 30 g ksylitolu
i przez chwilę miksujemy. - Wsypujemy zmielone migdały i mieszamy szpatułką.
- Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
- Mascarpone miksujemy z resztą ksylitolu. Roztopioną w kąpieli wodnej połowę czekolady lekko studzimy i dodajemy do masy razem z miodem, kakao oraz zmielonymi orzechami.
- Wszystko razem ze sobą łączymy.
- Biszkopt dzielimy na pół, na dolny krążek wykładamy 75% masy przykrywamy drugim kawałkiem, resztę masy smarujemy wierzch i brzegi ciasta. Dla dekoracji możemy posypać orzechami.
Smacznego!