Przepis na aromatyczną, rozgrzewającą herbatę babci Jasi krąży w naszej rodzinie już o kilkudziesięciu lat. Babcia robiła ją zawsze w zimowe wieczory...
„IGŁA” PRABABCI JASI
Przepis na aromatyczną, rozgrzewającą herbatę babci Jasi krąży w naszej rodzinie już o kilkudziesięciu lat. Babcia robiła ją zawsze w zimowe wieczory w święta, jak i na przeziębienia. Dlaczego IGŁA? Już zdradzamy Wam ten sekret!!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
PROPORCJE NA 1,5 DZBANEK HERBATY
- herbata w liściach
- 3 plastry pomarańczy
- 2 plasterki cytryny
- 6 płatków suszonych jabłek
- 4 listki mięty
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka wywaru z igieł sosny
WYKONANIE
1. Igły z sosny wrzucamy do wrzącą wodą i gotujemy je przez 10 minut pod przykryciem.
2️. Wyparzamy cytrynę, pomarańczę i listki mięty.
3️. Zaparzamy herbatę w dzbanku.
4️. Do dzbanka dodajemy plastry cytryny i pomarańczy, suszone jabłka, listki mięty, kardamon i łyżeczkę wywaru z igieł sosny (punkt 1).
5️. Czekamy 10 minut, aż owoce puszczą soki i nadadzą herbacie aromatu.
6️. Gotowe! Miłego samopoczucia!
PRZEPIS NADESŁAŁA: KAROLINA PAWLAK