Jak w Niemczech nazwać: mięso, ryby lub owoce morza? Dowiedz się z naszej najnowszej lekcji i nie daj się zaskoczyć. Sprawdź szczegóły...
Jak w Niemczech nazwać: mięso, ryby lub owoce morza? Dowiedz się z naszej najnowszej lekcji i nie daj się zaskoczyć. Sprawdź szczegóły!
Przykłady znajdziecie w tabeli poniżej.
Całą lekcję do pobrania w formie PDF znajdziecie również w naszej lekcji - wystarczy tylko nacisnąć przycisk "pobierz lekcje" i zostanie ona pobrana.
Pod opisem każdej lekcji macie możliwość sprawdzenia swojej wiedzy w naszym quizie na dany temat.
MIĘSO
Polski | Niemiecki | Wymowa |
mięso bez kości | das Fleisch ohne Knochen | das flajsz one knohen |
mięso białe | das weiße Fleisch | das wajse flajsz |
mięso czerwone | das rote Fleisch | das rote flajsz |
mięso z kością | das Fleisch mit Knochen | das flajsz mit knohen |
baranina | das Hammefleisch | das hamelflajsz |
cielęcina | das Kalbfleisch | das kalbflajsz |
drób | das Geflügel | das geflygel |
dziczyzna | das Wildfleisch | das wildflajsz |
jagnięcina | das Lammfleisch | das lamflajsz |
mięso z gęsi | das Gänsefleisch | das genzeflajsz |
mięso z indyka | das Putenflesich | das putenflajsz |
mięso z kaczki | das Entenfleisch | das entenflajsz |
mięso z królika | das Kaninchenfleisch | das kaninśenflajsz |
mięso z kurczaka | das Hähnchenfleisch | das henśenflajsz |
wieprzowina | das Schweinefleisch | das szwajneflajsz |
wołowina | das Rindfleisch | das rindflajsz |
antrykot | das Entrecote | das entrekot |
biodrówka | die Hüfte | di hyfte |
boczek | der Speck | der szpek |
głowa | der Kopf | der kopf |
goleń | die Haxe | di hakse |
karkówka | der Schweinekamm | der szwajnekam |
krzyżowa | das Kreuz / das Kreuzfleisch | das krojc / das krojcflajsz |
łata (wołowa) | das Rindfleischpflaster | das rindflajszpflaster |
łopatka | die Schulter | di szulter |
mostek | das Brustbein | das brustbajn |
podroby | die Innereien | di inerajen |
polędwica | die Lende | di lende |
rozbratel | der Rostbraten | der rostbraten |
rostbef | die Rindslende / das Roastbeef | di rinslende / das rostbif |
schab | die Lende / der Schweinsrücken | di lende / der szwajnsryken |
słonina | der Speck | der szpek |
szyja | der Hals / der Nacken | der hals / der naken |
szynka | der Schinken | der szinken |
żeberka | die Rippen | di ripen |
duszenie | schmoren | szmoren |
gotowanie | kochen | kohen |
grillowanie | grillen | grilen |
pieczenie | backen | baken |
smażenie | braten | braten |
wędzenie | räuchern | rojśern |
RYBY
Polski | Niemiecki | Wymowa |
chude | der magere Fisch | der magere fisz |
morskie | der Meeresfisch | der meresfisz |
słodkowodne | der Süßwasserfisch | der zyswaserfisz |
tłuste | der fettreiche Fisch | der fetrajhe fisz |
brzana | die Barbe | di barbe |
dorada | die Goldbrasse / die Dorade | di goldbrase / di dorade |
dorsz | der Dorsch | der dorsz |
flądra | die Flunder | die flunder |
halibut | der Heilbutt | der hajlbut |
jesiotr | der Stör | der sztyr |
karaś | der Karausche | der karausze |
karmazyn | der Rotbarsch | der rotbarsz |
karp | der Karpfen | der karpfen |
leszcz | die Brachse | di brakse |
lin | die Schleie | di szlaje |
łosoś | der Lachs | der laks |
makrela | die Makrele | di makrele |
mintaj | der pazifische Pollak / der Alaska-Seelachs | der pacifisze polak / der alaska-zyjlaks |
miruna | der Grenadier | der grenadier |
morszczuk | der Seehecht | der zyheśt |
panga | der Pangasius | der pangazjus |
płoć | die Plötze | di plyce |
pstrąg | die Forelle | di forele |
sandacz | der Zander | der cander |
sardynka | die Sardine | di sardine |
sola | die Seezunge | di zyjcunge |
szczupak | der Hecht | der heśt |
szprot | die Sprotte | di szprote |
śledź | der Hering | der hering |
tilapia | die Tilapia | di tilapja |
tuńczyk | der Thunfisch | der tunfisz |
turbot | der Steinbutt | der sztajnbut |
węgorz | der Aal | der al |
filetowanie | filetieren | filetiren |
oczyszczanie | säubern / reinigen | zojbern / rajnigen |
ogławianie | köpfen | kypfen |
patroszenie | ausnehmen | ałsnemen |
OWOCE MORZA
Polski | Niemiecki | Wymowa |
głowonogi | der Kopffüßer / Cephalopoden | der kopffyser / cefalopoden |
małże | die Muscheln | di muszeln |
mięczaki morskie | die Meeresweichtiere | di mereswajśtire |
skorupiaki morskie | die Krebstiere | di krebstire |
homar | der Hummer | der huma |
jeżowiec | der Seeigel | der zyj-igel |
kalmar | der Kalmar | der kalmar |
kałamarnica | der Tintenfisch | der tintenfisz |
krab | die Krabbe | di krabe |
krewetka | die Garnele | di garnele |
langusta | die Languste | di languste |
mątwa | der (gemeine) Tintenfisch | der (gemajne) tintenfisz |
mule | die Miesmuscheln | di mismuszeln |
omułki | die Miesmuscheln | di mismuszeln |
ostrygi | die Austern | di ałstern |
ośmiornica | der Krake | der krake |
przegrzebki | die Jakobsmuscheln | di jakobsmuszeln |
rak | der Krebs | der krebs |
ROZMÓWKI
Polski | Niemiecki | Wymowa |
Jakie ryby lubi Pani najbardziej? | Welche Fischarten mögen Sie am liebsten? | Welhe fiszarten mygen zi am libsten? |
Uwielbiam karpie i dorsze. | Am liebsten mag ich Karpfen und Dorsch. | Am libsten mag ih karpfen und dorsz. |
Może wybierzemy się do restauracji w tym tygodniu? | Vielleicht gehen wir diese Woche ins Restaurant? | Filajśt gyjen wije dize wohe ins restorą? |
Tak! Mam ochotę na tą sałatkę z krewetkami! | Ja! Ich habe Lust auf den Salat mit Garnelen! | Ja! iś habe lust ałf den salat mit garnelen! |
Co dziś na obiad? | Was gibt es heute zum Mittagessen? | Was gibt es heute cum mitagesen? |
Przygotuję antrykot wołowy. | Ich werde Rindfleisch Entrecote vorbereiten. | Iś werde rindflajsz entrekot vorberajten. |
Jutro Pani urodziny, przygotuję pieczone mięso z kaczki z jabłkami. | Morgen haben Sie Geburstag, ich werde gebackenes Entenfleisch mit Äpfeln zubereiten. | Morgen haben zi geburstag, iś werde gebakenes entenflajsz mit epfeln cuberajten. |
O tak, to moje ulubione! | Oh ja, das ist mein Favorit! | Oh ja, das ist majn favorit! |
Kupić pierś z kurczaka, czy z indyka? | Soll ich Hänchen- oder Putenbrust kaufen? | Zol iś henśen oder putenbrust kałfen? |
Wolę kurczaka. | Ich bevorzuge Hänchen. | Ih bevorcuge henśen. |