Czy wiecie, że w Niemczech doliczono się 300 różnych gatunków pieczywa? Przygotowaliśmy dla Was lekcję w tym zakresie...
Czy wiecie, że w Niemczech doliczono się 300 różnych gatunków pieczywa? Przygotowaliśmy dla Was lekcję w tym zakresie!
Przykłady znajdziecie w tabeli poniżej.
Całą lekcję do pobrania w formie PDF znajdziecie również w naszej lekcji - wystarczy tylko nacisnąć przycisk "pobierz lekcje" i zostanie ona pobrana.
Pod opisem każdej lekcji macie możliwość sprawdzenia swojej wiedzy w naszym quizie na dany temat.
PIECZYWO
Polski | Niemiecki | Wymowa |
pieczywo | das Gebäck / die Backwaren | das gebek / di bakwaren |
bagietka | das Baguette | das baget |
bajgel | der Bagel | der bejgel |
bułka | das Brötchen | das brytśen |
chałka | der Hefezopf | der hefecopf |
chleb | das Brot | das brot |
ciabata | das Ciabatta | das ciabata |
pieczywo razowe | das vollkornige Gebäck | das folkornige gebek |
precel | die Breze | di brece |
rogalik | das Hörnchen | das hyrnśen |
słodkie pieczywo | die süße Backwaren /das süße Gebäck | di zyse bakwaren / das zyse gebek |
sucharki | der Zwieback | der cwibak |
tortilla | die Tortilla | di tortilla |
bułka mleczna | das Milchbrötchen | das milśbrytśen |
bułka sezamowa | das Sesam-Brötchen | das sezam brytśen |
bułka wieloziarnista | das Vollkornbrötchen | das folkornbrytśen |
bułka z makiem | das Brötchen mit Mohn | das brytśen mit mon |
bułka z pestkami dyni | das Brötchen mit Kürbiskernen | das brytśen mit kyrbiskernen |
kajzerka | das Kaiserbrötchen | das kajzerbrytśen |
chleb ciemny | das dunkle Brot | das dunkle brot |
chleb graham | das Graham Brot | das graham brot |
chleb IG | das Glyx-Brot (Brot mit niedrigen glykämischen Index) | das glyx-brot (brot mit nidrigem glykemischen indeks) |
chleb irlandzki | das Irische Brot | das irisze brot |
chleb jasny | das helle Brot | das hele brot |
chleb orkiszowy | das Dinkelbrot | das dinkelbrot |
chleb pełnoziarnisty | das Vollkornbrot | das folkornbrot |
chleb pita | das Pita-Brot | das pita-brot |
chleb pszenno-żytni | das Weizen-/Roggenmischbrot | das wajcen-/rogenmiszbrot |
chleb pszenny | das Weizenbrot | das wajcenbrot |
chleb razowy | das Vollkornbrot | das folkornbrot |
chleb tostowy | das Toastbrot | das tostbrot |
chleb wiejski | das Bauernbrot | das bałernbrot |
chleb żytni | das Roggenbrot | das rogenbrot |
bochenek chleba | das Leib Brot | das lajb brot |
chrupiący | knusprig | knusprig |
czerstwy | trocken / altbacken | troken / altbaken |
drożdże | die Hefe | di hefe |
kromka chleba | die Scheibe Brot | di szajbe brot |
miękki | weich | wajś |
na zakwasie | aus Sauerteig | ałs załertajg |
świeży | frisch | frisz |
ROZMÓWKI
Polski | Niemiecki | Wymowa |
Mam ochotę na świeży chleb razowy. | Ich habe Lust auf frisches Vollkornbrot. | Iś habe lust ałf friszes folkornbrot. |
Oczywiście, zaraz pójdę do piekarni. | Natürlich, ich gehe gleich in die Bäckerei. | Natyrliś, iś geje glajś in di bekeraj. |
Lubi Pani słodkie pieczywo? | Mögen Sie süßes Gebäck? | Mygen zi zyses gebek? |
Tak, przepadam za słodką bułką z masłem! | Ja, ich mag süßes Brötchen mit Butter! | Ja, iś mag zyses brytśen mit buter. |
Nie wyobrażam sobie dnia bez kromki chleba. | Ich kann mir einen Tag ohne eine Scheibe Brot nicht vorstellen. | Iś kan mir ajnen tag one ajne szajbe brot niśt forsztelen. |
Ja wolę bułkę. | Mir ist ein Brötchen lieber. | Mir ist ajn brytśen liber. |
Jakie pieczywo jest najlepsze dla cukrzyków? | Welches Gebäck ist für Diabetiker geeignet? | Welśes gebek ist fyr diabetiker geajgnet? |
Zdecydowanie chleb IG, bo ma niski indeks glikemiczny. | Eindeutig das Glyx-Brot, weil es niedrigen glykämischen Index hat. | Ajndojtiś das glyx-brot, wajl es nidrigen glykemiszen indeks hat. |
U nas w domu nigdy nie wyrzacaliśmy chleba. | Bei uns zu Hause wurde das Brot nie weggeschmissen. | Baj uns cu hauze wurde das brot ni weggeszmisen. |
Ja też nie wyrzucam, kiedy nie jest już miękki podpiekam go na patelni. | Ich schmeiße es auch nicht weg, wenn es nicht mehr weich ist, brate ich es in der Pfanne an. | Iś szmajse es ałh niśt weg, wen es niśt mer frisz ist, brate iś es in der pfane an. |