Maliny to owoce cenione szczególnie przez dietetyków i zielarzy ze względu na zawartość witamin i minerałów zarówno w owocach jak i liściach!
1. Maliny – to owoce cenione szczególnie przez dietetyków i zielarzy ze względu na zawartość witamin i minerałów zarówno w owocach jak i liściach!
2. Początek uprawy malin rozpoczęli Rzymianie w ok. IV w. i to dzięki nim uprawy rozprzestrzeniły się w całej Europie.
3. 100 gram malin zawiera 52 kcal.
4. Malina – skarbnica minerałów
Dzięki malinom dostarczamy do organizmu znaczną dawkę cennego potasu, który wspiera działanie układu krwionośnego, przez co polecana się je szczególnie osobom cierpiącym na anemie. Ich działanie wzmacnia zawartość żelaza. W malinach znajdziemy również witaminy z grupy B, witamina A, K, E oraz wapń, co oznacza, że kompleksowo dba o działanie naszego organizmu (wzrok, samopoczucie, trawienie, układ kostny, działanie moczopędne i układ krwionośny).
5. Zastosowanie malin
- Gastronomia
- Zielarstwo
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
52 kcal / 218 kJ |
Białko |
1,20 g |
Tłuszcz ogółem |
0,65 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,019 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,064 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,375 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,126 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,249 g |
Węglowodany |
11,94 g |
Błonnik pokarmowy |
6,5 g |
Witamina A |
33 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,87 mg |
Witamina K1 |
7,8 µg |
Witamina C |
26,2 mg |
Witamina B1 |
0,032 mg |
Witamina B2 |
0,038 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,598 mg |
Witamina B6 |
0,055 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
21 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,329 mg |
Wapń |
25 mg |
Żelazo |
0,69 mg |
Magnez |
22 mg |
Fosfor |
29 mg |
Potas |
151 mg |
Sód |
1 mg |
Cynk |
0,42 mg |
Miedź |
0,09 mg |
Mangan |
0,67 mg |
Selen |
0,2 µg |
Fluor |
- |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
- |
7. Przeciwwskazania do spożywania malin
Odradza się spożywania malin osobom chorym na podagrę i nerki, ponieważ zawarta w malinach puryna wzmaga odczuwane dolegliwości
8. Zalety malin
- działanie przeciwmiażdżycowe
- zapobieganie anemii
- wspieranie usuwania nadmiaru wody z organizmu
- hamowanie namnażania się bakterii jelitowych
- wspomaganie układu odpornościowego
- wykazywanie działań uspokajających
- ochrona przed działaniem wolnych rodników
- przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej
- właściwości antynowotworowe
CIEKAWOSTKA
Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin, które różnią się smakiem i barwą. Można spotkać maliny od czerwonych, różowych przez czarne, aż po rzadsze odmiany: pomarańczowe, fioletowe i żółte.