ładowanie...
Maliny
Maliny Wiem co jem
#dobrasztela.pl #maliny #owoce #wartościiwłaściwości #wiemcojem

Maliny to owoce cenione szczególnie przez dietetyków i zielarzy ze względu na zawartość witamin i minerałów zarówno w owocach jak i liściach!

26 czerwca 2020
Maliny
Maliny
Maliny

1. Maliny – to owoce cenione szczególnie przez dietetyków i zielarzy ze względu na zawartość witamin i minerałów zarówno w owocach jak i liściach!

2. Początek uprawy malin rozpoczęli Rzymianie w ok. IV w. i to dzięki nim uprawy rozprzestrzeniły się w całej Europie.

3. 100 gram malin zawiera 52 kcal.

4. Malina – skarbnica minerałów

Dzięki malinom dostarczamy do organizmu znaczną dawkę cennego potasu, który wspiera działanie układu krwionośnego, przez co polecana się je szczególnie osobom cierpiącym na anemie. Ich działanie wzmacnia zawartość żelaza. W malinach znajdziemy również witaminy z grupy B, witamina A, K, E oraz wapń, co oznacza, że kompleksowo dba o działanie naszego organizmu (wzrok, samopoczucie, trawienie, układ kostny, działanie moczopędne i układ krwionośny).

5. Zastosowanie malin

  • Gastronomia
  • Zielarstwo
  • Kosmetyka

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

52 kcal / 218 kJ

Białko

1,20 g

Tłuszcz ogółem

0,65 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,019 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,064 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,375 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,126 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,249 g

Węglowodany

11,94 g

Błonnik pokarmowy

6,5 g

Witamina A

33 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,87 mg

Witamina K1

7,8 µg

Witamina C

26,2 mg

Witamina B1

0,032 mg

Witamina B2

0,038 mg

Witamina B3 (PP)

0,598 mg

Witamina B6

0,055 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

21 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,329 mg

Wapń

25 mg

Żelazo

0,69 mg

Magnez

22 mg

Fosfor

29 mg

Potas

151 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,42 mg

Miedź

0,09 mg

Mangan

0,67 mg

Selen

0,2 µg

Fluor

-

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

-

 

7. Przeciwwskazania do spożywania malin

Odradza się spożywania malin osobom chorym na podagrę i nerki, ponieważ zawarta w malinach puryna wzmaga odczuwane dolegliwości

8. Zalety malin

  • działanie przeciwmiażdżycowe
  • zapobieganie anemii
  • wspieranie usuwania nadmiaru wody z organizmu
  • hamowanie namnażania się bakterii jelitowych
  • wspomaganie układu odpornościowego
  • wykazywanie działań uspokajających
  • ochrona przed działaniem wolnych rodników
  • przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej
  • właściwości antynowotworowe

 

CIEKAWOSTKA

Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin, które różnią się smakiem i barwą. Można spotkać maliny od czerwonych, różowych przez czarne, aż po rzadsze odmiany: pomarańczowe, fioletowe i żółte.

Zobacz inne artykuły
Borówka
Borówka
Przejdź
Agrest
Agrest
Przejdź
Czereśnie
Czereśnie
Przejdź
Pomarańcza
Pomarańcza
Przejdź
Zmiana języka