Jakie właściwości mają czereśnie? Jak łatwo przyrządzić z nich konfiturę w domowym zaciszu? Sprawdźcie koniecznie nasz artykuł...
1. CZEREŚNIE, mimo tego, że w 80% składają się z wody, zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Poprawiają kondycję stawów, skóry oraz mają dobry wpływ dla osób z tarczycą. Owoce te wspomagają prace układu pokarmowego. Opóźniają proces starzenia się.
2. Czereśnia pochodzi z terenów Europy oraz Azji Zachodniej.
3. 100 gram czereśni zawiera 63 kcal.
4. Witaminy, które znajdują się w czereśniach:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
- Witamina B1 (tiamina)
Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni.
- Witamina B2 (ryboflawina)
Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu.
- Witamina B3 (niacyna)
Pełni ważne role w organizmie — jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
- Witamina B6 (pirydoksyna)
Odpowiada za procesy wydzielania hormonów, produkcji czerwonych krwinek czy przemiany homocysteiny w cysteinę. Witamina B6 ma także kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego.
- Witamina B9 (kwas foliowy)
Reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
- Witamina C
Najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
- Witamina E
„Witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
- Witamina K
Odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
5. Zastosowanie czereśni
- Głównie w gastronomii (np. mrożonki, kompoty, soki, dżemy, marmolady, galaretki).
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
63 kcal / 264 kJ |
Białko |
1,06 g |
Tłuszcz ogółem |
0,20 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,038 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,047 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,052 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,026 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,026 g |
Węglowodany |
16,01 g |
Błonnik pokarmowy |
2,1 g |
Witamina A |
64 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,07 mg |
Witamina K1 |
2,1 µg |
Witamina C |
7 mg |
Witamina B1 |
0,027 mg |
Witamina B2 |
0,033 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,154 mg |
Witamina B6 |
0,049 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
4 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,199 mg |
Wapń |
13 mg |
Żelazo |
0,36 mg |
Magnez |
11 mg |
Fosfor |
21 mg |
Potas |
222 mg |
Sód |
0 mg |
Cynk |
0,07 mg |
Miedź |
0,06 mg |
Mangan |
0,07 mg |
Selen |
0 µg |
Fluor |
2 µg |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
12 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania czereśni
- Czereśni nie powinny jeść osoby z wrażliwym żołądkiem lub chorobą wrzodową.
- Nie powinno się popijać czereśni płynami, szczególnie wodą lub mlekiem. Powodują problemy żołądkowe.
- Nie powinno się jeść czereśni przed posiłkiem ciężkostrawnym — utrudniają wtedy proces trawienia.
8. Plusy czereśni
- Wspomagają leczenie artretyzmu.
- Dobrze wpływają na pracę serca.
- Wspomagają regulację hormonów tarczycy.
- Czereśnie wspomagają prace układu pokarmowego.
- Opóźniają proces starzenia skóry.
CIEKAWOSTKA!
Czereśnie mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dlatego mamy dla Was przepis na dżem czereśniowy.
Składniki:
- 1,5 kg cukru,
- 3 kg czereśni,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka rumu.
Sposób przygotowania:
- Myjemy dokładnie czereśnie, czyścimy z ogonków i pestek.
- Dajemy do garnka i gotujemy z cukrem.
- Dodajemy cynamon i rum.
- Przez 3 godziny gotujemy na wolnym ogniu.
PAMIĘTAJCIE, aby mieszać konfiturę co jakiś czas, by się nie przypaliła.
- Przekładamy gotową konfiturę do słoików.
- Wekujemy słoiki w gorącej wodzie przez 20 minut.
- Odwracamy słoiki do góry dnem na blacie, aby ostygły.