ładowanie...
Czereśnie
Czereśnie Wiem co jem
#czereśnie #dobrasztela #owocesezonowe #wiemcojem #zdroważywność

Jakie właściwości mają czereśnie? Jak łatwo przyrządzić z nich konfiturę w domowym zaciszu? Sprawdźcie koniecznie nasz artykuł...

29 maja 2020
Czereśnie
Czereśnie
Czereśnie

1. CZEREŚNIE, mimo tego, że w 80% składają się z wody, zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Poprawiają kondycję stawów, skóry oraz mają dobry wpływ dla osób z tarczycą. Owoce te wspomagają prace układu pokarmowego. Opóźniają proces starzenia się.

2. Czereśnia pochodzi z terenów Europy oraz Azji Zachodniej.

3. 100 gram czereśni zawiera 63 kcal.


4. Witaminy, które znajdują się w czereśniach:

  • Witamina A
    Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
     
  • Witamina B1 (tiamina)
    Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni.
     
  • Witamina B2 (ryboflawina)
    Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu.
     
  • Witamina B3 (niacyna)
    Pełni ważne role w organizmie — jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
     
  • Witamina B6 (pirydoksyna)
    Odpowiada za procesy wydzielania hormonów, produkcji czerwonych krwinek czy przemiany homocysteiny w cysteinę. Witamina B6 ma także kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego.
     
  • Witamina B9 (kwas foliowy)
    Reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
     
  • Witamina C
    Najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
     
  • Witamina E
    „Witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
     
  • Witamina K
    Odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.

5. Zastosowanie czereśni

  • Głównie w gastronomii (np. mrożonki, kompoty, soki, dżemy, marmolady, galaretki).
     

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

63 kcal / 264 kJ

Białko

1,06 g

Tłuszcz ogółem

0,20 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,038 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,047 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,052 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,026 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,026 g

Węglowodany

16,01 g

Błonnik pokarmowy

2,1 g

Witamina A

64 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,07 mg

Witamina K1

2,1 µg

Witamina C

7 mg

Witamina B1

0,027 mg

Witamina B2

0,033 mg

Witamina B3 (PP)

0,154 mg

Witamina B6

0,049 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

4 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,199 mg

Wapń

13 mg

Żelazo

0,36 mg

Magnez

11 mg

Fosfor

21 mg

Potas

222 mg

Sód

0 mg

Cynk

0,07 mg

Miedź

0,06 mg

Mangan

0,07 mg

Selen

0 µg

Fluor

2 µg

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

12 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania czereśni

  • Czereśni nie powinny jeść osoby z wrażliwym żołądkiem lub chorobą wrzodową.
  • Nie powinno się popijać czereśni płynami, szczególnie wodą lub mlekiem. Powodują problemy żołądkowe.
  • Nie powinno się jeść czereśni przed posiłkiem ciężkostrawnym — utrudniają wtedy proces trawienia.

8. Plusy czereśni

  • Wspomagają leczenie artretyzmu.
  • Dobrze wpływają na pracę serca.
  • Wspomagają regulację hormonów tarczycy.
  • Czereśnie wspomagają prace układu pokarmowego.
  • Opóźniają proces starzenia skóry.

 

CIEKAWOSTKA!

Czereśnie mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dlatego mamy dla Was przepis na dżem czereśniowy.

Składniki:

  • 1,5 kg cukru,
  • 3 kg czereśni,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka rumu.

Sposób przygotowania:

  • Myjemy dokładnie czereśnie, czyścimy z ogonków i pestek.
  • Dajemy do garnka i gotujemy z cukrem.
  • Dodajemy cynamon i rum.
  • Przez 3 godziny gotujemy na wolnym ogniu.

PAMIĘTAJCIE, aby mieszać konfiturę co jakiś czas, by się nie przypaliła.

  • Przekładamy gotową konfiturę do słoików.
  • Wekujemy słoiki w gorącej wodzie przez 20 minut.
  • Odwracamy słoiki do góry dnem na blacie, aby ostygły.
Zobacz inne artykuły
Limonka
Limonka
Przejdź
Arbuz
Arbuz
Przejdź
Gruszka
Gruszka
Przejdź
Maliny
Maliny
Przejdź
Zmiana języka