Moczka to popularne śląskie danie z piernika, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Pełne bakalii swoją słodyczą nadaje świątecznego klimatu! Wypróbujcie nasz przepis!
SKŁADNIKI:
- 300g piernika
- 250g migdałów
- 250g orzechów włoskich
- 250g orzechów laskowych
- 200g rodzynek
- 200g suszonych moreli, fig i śliwek
- 1l kompotu owocowego (śliwkowy, agrestowy, truskawkowy)
- 1 łyżka masła
- Sok z połowy cytryny
- 15g miodu/ cukru
- sól
SPOSÓB WYKONANIA:
- Piernik kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą.
- Mieszamy, aby powstała gęsta i jednolita masa.
- Orzechy i migdały obrane ze skórki zalewamy wodą i gotujemy 40 minut aż zmiękną.
- Kroimy bakalie i dodajemy je do orzechów.
- Dodajemy masło, trochę soli i sok z cytryny. Całość gotujemy 20 minut.
- Masę podgrzewamy cały czas mieszając.
- Łączymy masę z bakaliami, dodajemy kompoty owocowe.
- Całość gotujemy jeszcze 15 minut.
- Jeśli moczka jest mało słodka, można ją dosłodzić miodem
lub cukrem.