ładowanie...
Moczka
Moczka wigilijny przysmak
#moczka #wigilia #deser #święta #dobrasztela.pl

Moczka to popularne śląskie danie z piernika, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Pełne bakalii swoją słodyczą nadaje świątecznego klimatu! Wypróbujcie nasz przepis! 

09 grudnia 2022

SKŁADNIKI:

  • 300g piernika
  • 250g migdałów
  • 250g orzechów włoskich
  • 250g orzechów laskowych
  • 200g rodzynek
  • 200g suszonych moreli, fig i śliwek
  • 1l kompotu owocowego (śliwkowy, agrestowy, truskawkowy)
  • 1 łyżka masła
  • Sok z połowy cytryny
  • 15g miodu/ cukru
  • sól

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Piernik kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą.
  2. Mieszamy, aby powstała gęsta i jednolita masa.
  3. Orzechy i migdały obrane ze skórki zalewamy wodą i gotujemy 40 minut aż zmiękną.
  4. Kroimy bakalie i dodajemy je do orzechów.
  5. Dodajemy masło, trochę soli i sok z cytryny. Całość gotujemy 20 minut.
  6. Masę podgrzewamy cały czas mieszając.
  7. Łączymy masę z bakaliami, dodajemy kompoty owocowe.
  8. Całość gotujemy jeszcze 15 minut.
  9. Jeśli moczka jest mało słodka, można ją dosłodzić miodem
    lub cukrem.
Zobacz inne artykuły
Jadalne doniczki
Jadalne doniczki
Przejdź
Galaretka
Galaretka
Przejdź
Krem kawowy
Krem kawowy
Przejdź
Makówki
Makówki
Przejdź
Zmiana języka