Przede wszystkim nie wolno dopuścić do odwodnienia - należy jak najszybciej ugasić pragnienie odpowiednimi płynami, w ilości od 2 do 3 litrów dziennie.
Przede wszystkim nie wolno dopuścić do odwodnienia -
należy jak najszybciej ugasić pragnienie odpowiednimi płynami,
w ilości od 2 do 3 litrów dziennie.
W czasie upałów najlepiej sięgać po wodę wysoko zmineralizowaną, która zawiera wysokie stężenie składników mineralnych, zwłaszcza takich jak magnez (co najmniej 50-100 mg w litrze) i wapń (150 mg/l) - najlepiej w proporcji 1:2.
Co pić w czasie upałów?
- Sok pomidorowy jest skarbnicą potasu (230 mg/100 g), dlatego szklanka schłodzonego soku z pomidorów uzupełni niedobór tego pierwiastka.
-
Koktajl ze świeżych ogórków, które w 95% składają się z wody, a do tego zawierają sporo potasu (ok. 140 mg/100 g). Idealny na upalne dni jest chłodnik ogórkowy.
-
Herbata z mięty ma działanie ochładzające, dlatego szybko obniży temperaturę ciała. Słaby napar herbaty miętowej można pić zarówno schłodzony, jak i ciepły.
Przepis na sok miętowy
Składniki:
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
- 2 duże garści umytych listków mięty
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i wrzucamy miętę.
Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie odcedzamy liście, a sok rozlewamy do czystych słoiczków lub butelek i pasteryzujemy około 20 minut.