Zgaga charakteryzuje się uczuciem pieczenia w przełyku. Jak pozbyć się zgagi domowymi sposobami? Przeczytajcie nasz artykuł.
Zgaga charakteryzuje się uczuciem pieczenia, którego początek odczuwany jest w okolicy klatki piersiowej, promieniujący w kierunku gardła. Jak pozbyć się zgagi domowymi sposobami ?
Przeczytajcie nasz artykuł.
1. Lniany kisiel
Siemię nie tylko łagodzi podrażnienia nabłonka przełyku, ale także go wzmacnia i osłania. Ochronnie działa też na błonę śluzówkę żołądka, dzięki czemu trawienie jest znośniejsze. Dwie łyżki siemienia lnianego zalej wrzątkiem i poczekaj, aż ostygnie. Zawiesinę pij malutkimi łykami.
2. Napój z sody
Soda oczyszczona zobojętnia kwas. Dlatego szybko neutralizuje soki trawienne w przełyku. Gdy zaczyna się pieczenie rozpuść łyżeczkę proszku w 1/3 szklanki letniej wody i powoli wypij.
3. Mleko
szklanka ciepłego mleka pomaga, ale tylko miejscowo i wyłącznie w przypadkach sporadycznej zgagi. U osób, które cierpią na tę dolegliwość częściej, może wywołać skutek odwrotny od zamierzonego – a to z powodu dużej zawartości wapnia, białka i tłuszczów, które stymulują produkcję kwasów żołądkowych.
4. Melisa
najlepszy jest napar z melisy (łyżka suszonej melisy na dwie szklanki wrzątku), łagodzący napięcie i kurcz żołądka, ale sprawdza się także mięta i herbatka z kopru włoskiego.