ładowanie...
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa idealne na odwodnienie
#domowesposoby #dobrasztela.pl #upał #odwodnienie #owoceiwarzywa

W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy.

22 lipca 2021

upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owocewarzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy

 

Pomidory

Składają się w 94 proc. z wody i mają aż 242 mg potasu. Zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia i pektyny obniżające poziom cholesterolu. Badania wskazują, że związki zawarte w pomidorach chronią nas także przed nowotworami.

 Wystarczy jedna szklanka soku pomidorowego, żeby dostarczyć ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.

 

Rzodkiewka

Zawiera 94 proc. wody i 255 mg potasu, który reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi i wspomaga dotlenienie mózgu, przez co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Rzodkiewka wspiera również pracę układu pokarmowego za sprawą zawartego w niej olejku gorczycowego i siarki. Złapałaś przeziębienie? Te dwa składniki pomogą Ci wyleczyć infekcje.

 

Kalafior

Zawiera 91 proc. wody, 328 mg potasu oraz sporo magnezu i witaminy C. Według badań trzy porcje w tygodniu poprawią funkcjonowanie wątroby, przez co będziesz spalała tłuszcz bardziej efektywnie. Kalafior ma również wysoką zawartość fitosteroli. Związki te zmniejszają poziom cholesterolu o 10-15%. Jedz na zdrowie.

 

Pomarańcze

Pomarańcze składają się w 85 proc. z wody i 177 mg potasu. Zwierają także wiele innych wartościowych składników - m.in. witaminę C. Dzięki niej korzystnie wpływają na kondycję skóry. Doskonałym źródłem witaminy C w płynie są soki z owoców cytrusowych. Jedna szklanka soku grapefruitowego to ok 65% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

 

Melon

Ten soczysty owoc to kopalnia potasu (ma go aż 330 mg) i beta-karotenu, który chroni przed miażdżycą, nowotworami i utrwala opaleniznę. Melon jest wyjątkowo często spotykany w dietach ze względu na oczyszczające działanie, ale też polecany przez okulistów. Dostarcza 120% dziennego zapotrzebowania na dbającą o nasz wzrok witaminę A. Możesz jeść go bez oporów - w 100 g ma tylko 40 kcal i posiada zdolność spalania tłuszczu.

 

Chłodnik z botwinki

  • ok. 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duży pęczek botwinki z burakami
  •  400 ml kefiru
  • 2 jajka
  •  sok z 0,5 cytryny
  •  1 łyżeczka cukru (lub innego słodzidła np. stewii)
  •  sól, pieprz
  • posiekany koperek

Botwinkę zalewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy ją z bulionu i drobno siekamy, po czym ponownie umieszczamy w garnku. Dolewamy kefir i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia (ok. 1 godziny przynajmniej).

W tym czasie gotujemy jajka na twardo i studzimy. Obieramy i kroimy w ćwiartki.

Do chłodnika wciskamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Słodzimy do smaku i nakładamy porcje na talerze (ja najpierw wyjęłam i nałożyłam botwinkę ,a potem dolałam pozostały chłodnik). Na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy jajka.

 

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Składniki:

  • mały ogórek,
  • papryka czerwona,
  • mała cukinia,
  • średnia cebula,
  • 2 pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • kolendra,
  • 3 szklanki soku pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki sosu chili,
  • 4 kromki pieczywa,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz i pozbaw skórek. Pokrój w kostkę starając się pozbyć nasion.
  2. Ogórka obierz i pokrój w kostkę i to samo zrób z resztą warzyw.
  3. Kolendrę posiekaj, dodaj pieczywo i wszystko zblenduj z dodatkiem soku. 
  4. Przypraw do smaku - gazpacho schładzaj w lodówce

 

Chłodnik arbuzowo-melonowy

Składniki:

  • 1/2 kg arbuza,
  • melon gala,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sok z 1/2 limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
  2. W jednym naczyniu zmiksuj arbuza, a w drugim melona. 
  3. Wyciśnij sok z limonki i połącz go z miodem.
  4. Skórkę z limonki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, listki mięty drobno pokrój. 
  5. Skórkę i miętę połącz z sokiem z limonki, połowę dodaj do arbuza, drugą połowę do melona
  6. Do salaterki przelewaj porcje wedle uznania, mieszając proporcje chłodników.
Zobacz inne artykuły
Ból głowy
Ból głowy
Przejdź
Odwodnienie
Odwodnienie
Przejdź
Upał w mieszkaniu
Upał w mieszkaniu
Przejdź
Domowy krem
Domowy krem
Przejdź
Zmiana języka