W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy.
W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy
Pomidory
Składają się w 94 proc. z wody i mają aż 242 mg potasu. Zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia i pektyny obniżające poziom cholesterolu. Badania wskazują, że związki zawarte w pomidorach chronią nas także przed nowotworami.
Wystarczy jedna szklanka soku pomidorowego, żeby dostarczyć ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.
Rzodkiewka
Zawiera 94 proc. wody i 255 mg potasu, który reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi i wspomaga dotlenienie mózgu, przez co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Rzodkiewka wspiera również pracę układu pokarmowego za sprawą zawartego w niej olejku gorczycowego i siarki. Złapałaś przeziębienie? Te dwa składniki pomogą Ci wyleczyć infekcje.
Kalafior
Zawiera 91 proc. wody, 328 mg potasu oraz sporo magnezu i witaminy C. Według badań trzy porcje w tygodniu poprawią funkcjonowanie wątroby, przez co będziesz spalała tłuszcz bardziej efektywnie. Kalafior ma również wysoką zawartość fitosteroli. Związki te zmniejszają poziom cholesterolu o 10-15%. Jedz na zdrowie.
Pomarańcze
Pomarańcze składają się w 85 proc. z wody i 177 mg potasu. Zwierają także wiele innych wartościowych składników - m.in. witaminę C. Dzięki niej korzystnie wpływają na kondycję skóry. Doskonałym źródłem witaminy C w płynie są soki z owoców cytrusowych. Jedna szklanka soku grapefruitowego to ok 65% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Melon
Ten soczysty owoc to kopalnia potasu (ma go aż 330 mg) i beta-karotenu, który chroni przed miażdżycą, nowotworami i utrwala opaleniznę. Melon jest wyjątkowo często spotykany w dietach ze względu na oczyszczające działanie, ale też polecany przez okulistów. Dostarcza 120% dziennego zapotrzebowania na dbającą o nasz wzrok witaminę A. Możesz jeść go bez oporów - w 100 g ma tylko 40 kcal i posiada zdolność spalania tłuszczu.
Chłodnik z botwinki
- ok. 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 duży pęczek botwinki z burakami
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru (lub innego słodzidła np. stewii)
- sól, pieprz
- posiekany koperek
Botwinkę zalewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy ją z bulionu i drobno siekamy, po czym ponownie umieszczamy w garnku. Dolewamy kefir i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia (ok. 1 godziny przynajmniej).
W tym czasie gotujemy jajka na twardo i studzimy. Obieramy i kroimy w ćwiartki.
Do chłodnika wciskamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Słodzimy do smaku i nakładamy porcje na talerze (ja najpierw wyjęłam i nałożyłam botwinkę ,a potem dolałam pozostały chłodnik). Na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy jajka.
Gazpacho - chłodnik z pomidorów
Składniki:
- mały ogórek,
- papryka czerwona,
- mała cukinia,
- średnia cebula,
- 2 pomidory,
- ząbek czosnku,
- kolendra,
- 3 szklanki soku pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki sosu chili,
- 4 kromki pieczywa,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz i pozbaw skórek. Pokrój w kostkę starając się pozbyć nasion.
- Ogórka obierz i pokrój w kostkę i to samo zrób z resztą warzyw.
- Kolendrę posiekaj, dodaj pieczywo i wszystko zblenduj z dodatkiem soku.
- Przypraw do smaku - gazpacho schładzaj w lodówce
Chłodnik arbuzowo-melonowy
Składniki:
- 1/2 kg arbuza,
- melon gala,
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki,
- 1 łyżka miodu,
- kilka listków świeżej mięty,
- sok z 1/2 limonki.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
- W jednym naczyniu zmiksuj arbuza, a w drugim melona.
- Wyciśnij sok z limonki i połącz go z miodem.
- Skórkę z limonki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, listki mięty drobno pokrój.
- Skórkę i miętę połącz z sokiem z limonki, połowę dodaj do arbuza, drugą połowę do melona.
- Do salaterki przelewaj porcje wedle uznania, mieszając proporcje chłodników.