Czosnek to sojusznik podczas jesiennych przeziębień, jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Sprawdź szczegóły!
1. Czosnek – to sojusznik podczas jesiennych przeziębień, jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Nawet te osoby, które nie przepadają za zapachem czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.
2. Początkowe wzmianki o czosnku sięgają co najmniej 5 tysięcy lat wstecz, kiedy to uprawiano go w Egipcie. Ze starożytnych skrypt wynika, że ząbki czosnku były istotnym elementem zaopatrzenia grobowca faraona Tutenchamona na jego podróż do świata zmarłych.
3. 100 g czosnku zawiera 149 kcal
4. Warto jeść czosnek codziennie, aby wzmocnić swój organizm, ponieważ już 1 ząbek czosnku zawiera w sobie całą paletę dobroczynnych składników jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze jednak są olejki eteryczne pełne siarczków i allicyny.
5. Zastosowanie czosnku
- Gastronomia
- Medycyna
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
149 kcal |
Białko |
6,36 g |
Węglowodany |
33,1 g |
Cukier |
1,00 g |
Błonnik |
2,10 g |
Tłuszcz |
0,50 g |
Tłuszcze nasycone |
0,09 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,25 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
31,2 mg |
Równoważnik folianów |
3,00 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,20 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,11 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,70 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,60 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
1,24 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
3,00 µg |
Witamina B4 - cholina |
23,2 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
9,00 i.u. |
Witamina A |
0 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
0 µg |
Beta karoten |
5,00 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
16,00 µg |
Witamina E |
0,08 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
1,70 µg |
Wapń |
181 mg |
Żelazo |
1,70 mg |
Magnez |
25,0 mg |
Fosfor |
153 mg |
Potas |
401 mg |
Sód |
17,00 mg |
Cynk |
1,16 mg |
Miedź |
0,30 mg |
Mangan |
1,67 mg |
Selen |
14,20 µg |
7. Przeciwwskazania do spożywania czosnku
Spożywanie czosnku w nadmiernych ilościach nie poleca się kobietom w ciąży, a także osobom z nieżytem żołądka, jelit czy niedociśnieniem.
8. Zalety czosnku
- działanie przeciwgrzybicze
- działanie przeciwbakteryjne
- działanie przeciwmiażdżycowe
- działanie przeciwwirusowe
- wzmocnienie odporności organizmu
- obniżenie ciśnienie krwi
- obniżanie złego cholesterolu
- zwalczanie zakażeń górnych dróg oddechowych
- przyspieszenie pracy jelit
- obniżanie gorączki
CIEKAWOSTKA
Przepis na kultowy syrop z czosnku, cytryny i miodu na kaszel, obniżenie gorączki, ułatwione odkrztuszanie i wzmocnienie!
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek miodu
- 3 cytryny
Wykonanie:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Do czosnku dodajemy miód i szklankę przegotowanej wody.
3. Mieszamy
4. Wyciskamy sok z 3 cytryn i dodajemy.
5. Mieszamy całość i odstawiamy na dobę.
6. Syrop jest gotowy do spożycia.
Można go przyjmować jako lekarstwo na przeziębienie i grypę lub w celach profilaktycznych.
W pierwszym przypadku od 3 do 4 razy dziennie, natomiast w celu wzmocnienia odporności 1 raz dziennie.