ładowanie...
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek Wiem co jem
#czosnek #dobrasztela.pl #wartościiwłaściwości #warzywa #wiemcojem

Czosnek to sojusznik podczas jesiennych przeziębień, jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Sprawdź szczegóły!

06 listopada 2020
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek
Pospolity czosnek

1. Czosnek – to sojusznik podczas jesiennych przeziębień, jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Nawet te osoby, które nie przepadają za zapachem czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości.

2. Początkowe wzmianki o czosnku sięgają co najmniej 5 tysięcy lat wstecz, kiedy to uprawiano go w Egipcie. Ze starożytnych skrypt wynika, że ząbki czosnku były istotnym elementem zaopatrzenia grobowca faraona Tutenchamona na jego podróż do świata zmarłych.

3. 100 g czosnku zawiera 149 kcal

4. Warto jeść czosnek codziennie, aby wzmocnić swój organizm, ponieważ już 1 ząbek czosnku zawiera w sobie całą paletę dobroczynnych składników jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, witamina C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Najcenniejsze jednak są olejki eteryczne pełne siarczków i allicyny.


5. Zastosowanie czosnku

  • Gastronomia
  • Medycyna

 

6. Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna

149 kcal

Białko

6,36 g

Węglowodany

33,1 g

Cukier

1,00 g

Błonnik

2,10 g

Tłuszcz

0,50 g

Tłuszcze nasycone

0,09 g

Tłuszcze jednonienasycone

0,01 g

Tłuszcze wielonienasycone

0,25 g

Cholesterol

0 mg

Witamina C

31,2 mg

Równoważnik folianów

3,00 µg

Witamina B1 - tiamina

0,20 mg

Witamina B2 - ryboflawina

0,11 mg

Witamina B3 - witamina PP - niacyna

0,70 mg

Witamina B5 - kwas pantotenowy

0,60 mg

Witamina B6 - pirydoksyna

1,24 mg

Witamina B9 - kwas foliowy

3,00 µg

Witamina B4 - cholina

23,2 mg

Witamina B12 - kobalamina

0 µg

Witamina A

9,00 i.u.

Witamina A

0 µg RAE

Retinol

0 µg

Alpha karoten

0 µg

Beta karoten

5,00 µg

Beta-kryptoksantyna

0 µg

Likopen

0 µg

Luteina+Zeaksantyna

16,00 µg

Witamina E

0,08 mg

Witamina D

0 µg

Witamina D

0 i.u.

Witamina K

1,70 µg

Wapń

181 mg

Żelazo

1,70 mg

Magnez

25,0 mg

Fosfor

153 mg

Potas

401 mg

Sód

17,00 mg

Cynk

1,16 mg

Miedź

0,30 mg

Mangan

1,67 mg

Selen

14,20 µg

  

7. Przeciwwskazania do spożywania czosnku

Spożywanie czosnku w nadmiernych ilościach nie poleca się kobietom w ciąży, a także osobom z nieżytem żołądka, jelit czy niedociśnieniem.

8. Zalety czosnku

  • działanie przeciwgrzybicze
  • działanie przeciwbakteryjne
  • działanie przeciwmiażdżycowe
  • działanie przeciwwirusowe
  • wzmocnienie odporności organizmu
  • obniżenie ciśnienie krwi
  • obniżanie złego cholesterolu
  • zwalczanie zakażeń górnych dróg oddechowych
  • przyspieszenie pracy jelit
  • obniżanie gorączki

 

CIEKAWOSTKA

Przepis na kultowy syrop z czosnku, cytryny i miodu na kaszel, obniżenie gorączki, ułatwione odkrztuszanie i wzmocnienie!

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek miodu
  • 3 cytryny

Wykonanie:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Do czosnku dodajemy miód i szklankę przegotowanej wody.
3. Mieszamy
4. Wyciskamy sok z 3 cytryn i dodajemy.
5. Mieszamy całość i odstawiamy na dobę.
6. Syrop jest gotowy do spożycia.

Można go przyjmować jako lekarstwo na przeziębienie i grypę lub w celach profilaktycznych.

W pierwszym przypadku od 3 do 4 razy dziennie, natomiast w celu wzmocnienia odporności 1 raz dziennie.

Zobacz inne artykuły
Szczypiorek
Szczypiorek
Przejdź
Marchewka
Marchewka
Przejdź
Dynia
Dynia
Przejdź
Brukselka
Brukselka
Przejdź
Zmiana języka