Herbatnik, karmel, budyń, śmietana i czekolada to składniki batonika 3BIT, poznaj naszą równie smaczną, ale FIT wersję tej słodkości!
Herbatnik, karmel, budyń, śmietana i czekolada to składniki batonika 3BIT, poznaj naszą równie smaczną, ale FIT wersję tej słodkości!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
Herbatniki wersja domowa:
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 60 g masła klarowanego roztopionego
- 4 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki wody
Karmel:
- 150 g daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
Budyń:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka niskotłuszczowego
- 1 banan
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Śmietanka:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki agar-agar
- gorzka czekolada
SPOSÓB WYKONANIA
- Ciasto można wykonać na kupionych lub domowych herbatnikach. Jeśli decydujesz się na domową wersję, to wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, ciasto rozwałkuj i podziel na herbatniki.
- Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz 15 minut w 180 stopniach.
- Przygotuj blaszkę 20x20cm i wypełnij jej dno warstwą herbatników.
- Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odlewamy wodę i
miksujemy z masłem orzechowym, następnie wykładamy na herbatniki
i odstawiamy do lodówki na 30 minut. - Kaszę i mleko dusimy pod przykryciem przez 20 minut, mieszając.
- Dodajemy banany i ekstrakt, a następnie blendujemy na gładką
masę i przekładamy na karmelową masę. - Przekładamy herbatnikami i odstawiamy do lodówki.
- Miksujemy mleko z cytryną do uzyskania bitej śmietany.
- Dodajemy syrop i agar-agar, przekładamy na ciasto.
- Posypujemy tartą czekoladą i wstawiamy na noc do
lodówki. Smacznego!