Sprawdź nasze propozycje na dietetyczne, zdrowsze i odtłuszczone pączki domowej roboty. Doskonałe na TŁUSTY CZWARTEK...
Tłusty czwartek to bardzo trudny dzień dla wszystkich osób będących na diecie, ponieważ w każdym markecie oraz cukierni możemy zobaczyć pyszne pączki, oponki czy faworki. Jednak również na taki dzień mamy dla Was rozwiązanie! A mianowicie dietetyczne, zdrowsze, odtłuszczone pączki domowej roboty! Bo kto powiedział, że podczas diety nie można sobie pozwolić na takie przyjemności? ;)
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Pierwsza propozycja odtłuszczony, tradycyjny pączek
Składniki:
Zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 5 g erytrolu
- 15 g mąki
- 60 ml ciepłej wody
Całość:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g erytrolu
- 150 ml odtłuszczone mleko
- 30 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- konfitura/dżem/nadzienie
Sposób wykonania:
- W pierwszej kolejności wykonujemy zaczyn.
- Do miski dodajemy pokruszone, świeże drożdże oraz erytrol i całość rozcieramy ze sobą.
- Do mieszanki dodajemy jedną łyżkę mąki oraz ciepłą wodę.
- Całość mieszamy do połączenia składników, a następnie odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
- Po 10 minutach zaczyn jest gotowy. Zaczynamy podgrzewać mleko w połączeniu z masłem.
- Do mieszania najlepiej skorzystać z robota kuchennego, wtedy do miski robota przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i erytrol.
- Następnie dodajemy zaczyn, żółtka i ciepłe mleko z masłem.
- Wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
- Do nagrzanego piekarnika do temperatury 50⁰C wkładamy miskę z ciastem, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, aby ciasto pozostał w ciepłym i urosło.
- Po 30 minutach wyciągamy ciasto i delikatnie rozciągamy na stolnicy podsypanej mąką.
- Formujemy placki o grubości ok 2 cm.
- Korzystając ze szklanki wycinamy pączki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypujemy lekko mąką.
- Ponownie nagrzewamy piekarnik do temperatury 50⁰C po czym wyłączamy i wkładamy do niego blachę z pączkami, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Teraz już nagrzewamy piekarnik do temperatury 200⁰C i wkładamy do niego pączki na 12 minut.
- Od razu po upieczeniu nadziewamy konfiturą lub dżemem.
Druga propozycja to bezglutenowe pączki serowo-kukurydziane dla alergików
Składniki:
- 2 szt. jajka
- 60 g erytrolu
- 15 g cukru waniliowego
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki kukurydzianej
- 10 g sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej kokosowy do podpiekania
Sposób wykonania:
- Ubijamy jajka z dodatkiem erytolu i cukru waniliowego.
- Dokładanie rozgniatamy twaróg i stopniowo dodajemy do masy.
- Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i sodę.
- Ciasto powinno być gęste, aby móc z niego formować mini pączki.
- Smażymy je na oleju kokosowym.
- Odkładamy do osączeniu tłuszczu.
Trzecia propozycja to pieczone pączki jaglane dla osób lubiących eksperymentować
Składniki:
- 250 g mąki jaglanej
- 250 g mąki ryżowej
- 175 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g sody
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 szt. ziemniaków
- 160 ml mleka kokosowego
- 45 ml miodu
Sposób wykonania:
- Przy wyrabianiu ciasta najlepiej korzystać z blendera.
- Do miski wkładamy twaróg, 2 ugotowane ziemniaki, mleko oraz miód.
- Składniki miksujemy, aż stworzą jednolitą masę.
- Do osobnej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, skrobię oraz sodę.
- Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy wcześniej przygotowaną masę i całość ugniatamy.
- Tak powstałe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie formujemy mini pączki i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190⁰C.
- Pączki zwilżamy lekko wodą i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 20 minut, po pierwszych 5 można wyciągnąć i posmarować pączki jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Smacznego!