ładowanie...
PĄCZKI
PĄCZKI wersja FIT
#dobrasztela.pl #fitdesery #fitpączki #fitprzepisy #pączki

Sprawdź nasze propozycje na dietetyczne, zdrowsze i odtłuszczone pączki domowej roboty. Doskonałe na TŁUSTY CZWARTEK...

02 lutego 2021

Tłusty czwartek to bardzo trudny dzień dla wszystkich osób będących na diecie, ponieważ w każdym markecie oraz cukierni możemy zobaczyć pyszne pączki, oponki czy faworki. Jednak również na taki dzień mamy dla Was rozwiązanie! A mianowicie dietetyczne, zdrowsze, odtłuszczone pączki domowej roboty! Bo kto powiedział, że podczas diety nie można sobie pozwolić na takie przyjemności? ;)

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Pierwsza propozycja odtłuszczony, tradycyjny pączek

Składniki:

Zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 g erytrolu
  • 15 g mąki
  • 60 ml ciepłej wody

Całość:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g erytrolu
  • 150 ml odtłuszczone mleko
  • 30 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • konfitura/dżem/nadzienie

 

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności wykonujemy zaczyn.
  2. Do miski dodajemy pokruszone, świeże drożdże oraz erytrol i całość rozcieramy ze sobą.
  3. Do mieszanki dodajemy jedną łyżkę mąki oraz ciepłą wodę.
  4. Całość mieszamy do połączenia składników, a następnie odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po 10 minutach zaczyn jest gotowy. Zaczynamy podgrzewać mleko w połączeniu z masłem.
  6. Do mieszania najlepiej skorzystać z robota kuchennego, wtedy do miski robota przesiewamy mąkę oraz dodajemy sól i erytrol.
  7. Następnie dodajemy zaczyn, żółtka i ciepłe mleko z masłem.
  8. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
  9. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 50⁰C wkładamy miskę z ciastem, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, aby ciasto pozostał w ciepłym i urosło.
  10. Po 30 minutach wyciągamy ciasto i delikatnie rozciągamy na stolnicy podsypanej mąką.
  11. Formujemy placki o grubości ok 2 cm.
  12. Korzystając ze szklanki wycinamy pączki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypujemy lekko mąką.
  13. Ponownie nagrzewamy piekarnik do temperatury 50⁰C po czym wyłączamy i wkładamy do niego blachę z pączkami, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  14. Teraz już nagrzewamy piekarnik do temperatury 200⁰C i wkładamy do niego pączki na 12 minut.
  15. Od razu po upieczeniu nadziewamy konfiturą lub dżemem.

 

 

Druga propozycja to bezglutenowe pączki serowo-kukurydziane dla alergików

Składniki:

  • 2 szt. jajka
  • 60 g erytrolu
  • 15 g cukru waniliowego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 10 g sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do podpiekania

 

Sposób wykonania:

  1. Ubijamy jajka z dodatkiem erytolu i cukru waniliowego.
  2. Dokładanie rozgniatamy twaróg i stopniowo dodajemy do masy.
  3. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i sodę.
  4. Ciasto powinno być gęste, aby móc z niego formować mini pączki.
  5. Smażymy je na oleju kokosowym.
  6. Odkładamy do osączeniu tłuszczu.

 

Trzecia propozycja to pieczone pączki jaglane dla osób lubiących eksperymentować

Składniki:

  • 250 g mąki jaglanej
  • 250 g mąki ryżowej
  • 175 g  skrobi ziemniaczanej
  • 10 g sody
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 szt. ziemniaków
  • 160 ml mleka kokosowego
  • 45 ml miodu

 

Sposób wykonania:

  1. Przy wyrabianiu ciasta najlepiej korzystać z blendera.
  2. Do miski wkładamy twaróg, 2 ugotowane ziemniaki, mleko oraz miód.
  3. Składniki miksujemy, aż stworzą jednolitą masę.
  4. Do osobnej miski wsypujemy oba rodzaje mąki, skrobię oraz sodę.
  5. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy wcześniej przygotowaną masę i całość ugniatamy.
  6. Tak powstałe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
  7. Po tym czasie formujemy mini pączki i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  8. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190⁰C.
  9. Pączki zwilżamy lekko wodą i wstawiamy do piekarnika.
  10. Pieczemy 20 minut, po pierwszych 5 można wyciągnąć i posmarować pączki jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  11. Smacznego!
Zobacz inne artykuły
KINDER COUNTRY
KINDER COUNTRY
Przejdź
MLECZNA KANAPKA
MLECZNA KANAPKA
Przejdź
GOFRY
GOFRY
Przejdź
RAFAELLO
RAFAELLO
Przejdź
Zmiana języka