Jabłka to owoce, które są dla nas dostępne przez cały rok. Jakie mają właściwości i witaminy? Tego wszystkiego dowiecie się z artykułu...
1. Jabłko, owoc który cechuje się wieloma wartościami odżywczymi między innymi: chroni przed zawałem, zaparciami, wzmacnia zęby, ułatwia odchudzanie, wspomaga odporność w sezonie jesienno - zimowym.
Wartość odżywcza zależy od odmiany jabłek, w Polsce wyróżniamy odmiany:
- Gala
- Ligol
- Golden Delicious
- Papierówka – żółte jabłka
- Kosztela
- Gloser
- Szampion
2. Jabłka pochodzą z terenów bałkańskich, najstarsze jabłonie pochodziły z czasów 6500 l.p.n.e
3. Jabłko średniej wielkości ma około 50 kcal
4. Witaminy, które znajdują się w jabłkach:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina E
- Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - RYBOFLAWINA
Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu. - TIAMINA
Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni
5. Zastosowanie JABŁEK
- głównie w gastronomii
- w domowych dekoracjach
- w ekologiczny kosmetykach
- w ekologicznych środkach czystości
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
52 kcal / 218 kJ |
Białko |
0,26 g |
Tłuszcz ogółem |
0,17 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,028 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,007 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,051 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,009 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,042 g |
Węglowodany |
13,81 g |
Błonnik pokarmowy |
2,4 g |
Witamina A |
54 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,18 mg |
Witamina K1 |
2,2 µg |
Witamina C |
4,6 mg |
Witamina B1 |
0,017 mg |
Witamina B2 |
0,026 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,091 mg |
Witamina B6 |
0,041 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
3 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,061 mg |
Wapń |
6 mg |
Żelazo |
0,12 mg |
Magnez |
5 mg |
Fosfor |
11 mg |
Potas |
107 mg |
Sód |
1 mg |
Cynk |
0,04 mg |
Miedź |
0,03 mg |
Mangan |
0,04 mg |
Selen |
0 µg |
Fluor |
3,3 µg |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
12 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania JABŁEK
- powoduje alergie (niedługo po zjedzeniu owocu mogą się pojawić podrażnienie skóry, opuchnięte wargi i wysypka.)
- jabłek nie powinny spożywać osoby z nietolerancją fruktozy
8. Jabłko i jego plusy
- dobry w profilaktyce przeciwnowotworowej
- pogromca tłuszczu, idealny na odchudzanie – jedzone po posiłku
- wspomaga odporność
- pomagają na reumatyzm
- mają dobry wpływ na skórę ( za wyjątkiem osób uczulonych)
- mają w sobie błonnik. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cholesterolu
CIEKAWOSTKA
Z jabłek można wykonać ocet jabłkowy, które ma doskonałe zastosowanie między innymi przy przyrządzaniu potraw, myciu owoców i warzyw czy też sprzątania domu.
Aby przygotować ocet jabłkowy potrzebujemy:
- słoik – duży
- jabłka
- 1,5 l wody w temperaturze pokojowej
- 5 łyżeczek cukru
- Gazę
- Gumkę recepturkę
Sposób wykonania:
Jabłka układamy ciasno w słoiku, wodę mieszamy z cukrem i zalewamy owoce. Słoik przykrywamy gazą i dajemy na nią gumkę recepturkę.
Taki słoik odstawiamy na 3-5 tygodni w ciepłe miejsce .
Na wierzchu jabłek wytworzy się piana, w momencie w którym zniknie będzie wiadomo, że ocet jest gotowy.