ładowanie...
Jabłka
Jabłka Wiem co jem
#dieta #dobrasztela #jabłko #wiemcojem #właściwości

Jabłka to owoce, które są dla nas dostępne przez cały rok. Jakie mają właściwości i witaminy? Tego wszystkiego dowiecie się z artykułu...

24 kwietnia 2020
Jabłka
Jabłka
Jabłka

1. Jabłko, owoc który cechuje się wieloma wartościami odżywczymi między innymi: chroni przed zawałem, zaparciami, wzmacnia zęby, ułatwia odchudzanie, wspomaga odporność w sezonie jesienno - zimowym.

Wartość odżywcza zależy od odmiany jabłek, w Polsce wyróżniamy odmiany:

  1. Gala
  2. Ligol
  3. Golden Delicious
  4. Papierówka – żółte jabłka
  5. Kosztela
  6. Gloser
  7. Szampion

2. Jabłka pochodzą z terenów bałkańskich, najstarsze jabłonie pochodziły z czasów 6500 l.p.n.e

3. Jabłko średniej wielkości ma około 50 kcal

4. Witaminy, które znajdują się w jabłkach:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • RYBOFLAWINA
    Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu.
  • TIAMINA
    Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni

5Zastosowanie JABŁEK

  • głównie w gastronomii
  • w domowych dekoracjach
  • w ekologiczny kosmetykach
  • w ekologicznych środkach czystości

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

52 kcal / 218 kJ

Białko

0,26 g

Tłuszcz ogółem

0,17 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,028 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,007 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,051 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,009 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,042 g

Węglowodany

13,81 g

Błonnik pokarmowy

2,4 g

Witamina A

54 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,18 mg

Witamina K1

2,2 µg

Witamina C

4,6 mg

Witamina B1

0,017 mg

Witamina B2

0,026 mg

Witamina B3 (PP)

0,091 mg

Witamina B6

0,041 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

3 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,061 mg

Wapń

6 mg

Żelazo

0,12 mg

Magnez

5 mg

Fosfor

11 mg

Potas

107 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,04 mg

Miedź

0,03 mg

Mangan

0,04 mg

Selen

0 µg

Fluor

3,3 µg

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

12 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania JABŁEK

  • powoduje alergie (niedługo po zjedzeniu owocu mogą się pojawić podrażnienie skóry, opuchnięte wargi i wysypka.)
  • jabłek nie powinny spożywać osoby z nietolerancją fruktozy

8. Jabłko i jego plusy

  • dobry w profilaktyce przeciwnowotworowej
  • pogromca tłuszczu, idealny na odchudzanie – jedzone po posiłku
  • wspomaga odporność
  • pomagają na reumatyzm
  • mają dobry wpływ na skórę ( za wyjątkiem osób uczulonych)
  • mają w sobie błonnik. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga regulować poziom cholesterolu

 

CIEKAWOSTKA

Z jabłek można wykonać ocet jabłkowy, które ma doskonałe zastosowanie między innymi przy przyrządzaniu potraw, myciu owoców i warzyw czy też sprzątania domu.

Aby przygotować ocet jabłkowy potrzebujemy:

  • słoik – duży
  • jabłka
  • 1,5 l wody w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżeczek cukru
  • Gazę
  • Gumkę recepturkę

Sposób wykonania:

Jabłka układamy ciasno w słoiku, wodę mieszamy z cukrem i zalewamy owoce. Słoik przykrywamy gazą i dajemy na nią gumkę recepturkę.
Taki słoik odstawiamy na 3-5 tygodni w ciepłe miejsce .
Na wierzchu jabłek wytworzy się piana, w momencie w którym zniknie będzie wiadomo, że ocet jest gotowy.

Zobacz inne artykuły
Śliwka
Śliwka
Przejdź
Maliny
Maliny
Przejdź
Limonka
Limonka
Przejdź
Granat
Granat
Przejdź
Zmiana języka