ładowanie...
KNOPPERS
KNOPPERS wersja FIT
#deser #fit #dobrasztela.pl #knoppers #przepisy

Sprawdź odmienioną wersję batonika KNOPPERS, mniej tłuszczu, mniej cukru, maksimum smaku! 

09 marca 2021

Knoppers to pyszna przekąska z wafelkiem, orzechami, czekoladą i niestety ogromną ilością cukru… Ale bez obaw! Mamy dla Was odmieniony rodzaj popularnego batonika w wersji mniej tłuszczu, mniej cukru i przede wszystkim zdrowiej nie tracąc na smaku, bo to właśnie głównie o smak chodzi ?

Korzystamy z foremki 26 x 22

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Składniki

Spód:

  • 200 g płatków owsianych
  • 15 g kakao
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 żółtka
  • 45 g masła orzechowego
    (można go wykonać poprzez zblendowanie orzechów ziemnych)
  • 80 g erytrolu
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 350 g twarogu najlepiej chudego
  • białko z 3 jajek
  • 1 jajko
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 40 g erytrolu

Polewa:

  • 200 g orzechów ziemnych
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 15 g erytolu
  • 200 ml mleczka kokosowego

 

  • wafle kwadratowe

 

Sposób wykonania

  1. Rozpoczynamy od przygotowania spodu.
  2. Blendujemy płatki owsiane, dodajemy do nich kakao, jogurt, żółtka, masło orzechowe, erytrol, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Naszą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią spód i odstawiamy do lodówki na czas wykonywania kremu.
  4. Twaróg przekładamy do miski, mieszamy go z jajkiem.
  5. Dodajemy białka, erytrol i budyń.
  6. Energicznie mieszamy do połączenia się składników.
  7. Wylewamy na zimny spód i pieczemy ok 30 minut w temp. 180⁰.
  8. Odczekujemy aż ostygnie, następnie wyjmujemy ciasto z formy.
  9. Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodajemy do niej mleczko kokosowe oraz erytrol.
  10. W międzyczasie prażymy orzeszki i kroimy.
  11. Łączymy te składniki.
  12.  Wafle docinamy do rozmiaru spodu.  
  13. Na wafle wylewamy polewę, aby połączyła je ze spodem.
  14. Dalej kładziemy spód z kremem serowy i kolejny wafelek.
  15. Całość oblewamy polewą nugatową.
  16. Gdy polewa zastygnie, kroimy ciasto na mniejsze kawałki – batoniki.
Zobacz inne artykuły
MLECZNA KANAPKA
MLECZNA KANAPKA
Przejdź
KINDER PINGUI
KINDER PINGUI
Przejdź
KINDER BUENO
KINDER BUENO
Przejdź
3BIT
3BIT
Przejdź
Zmiana języka