Sprawdź odmienioną wersję batonika KNOPPERS, mniej tłuszczu, mniej cukru, maksimum smaku!
Knoppers to pyszna przekąska z wafelkiem, orzechami, czekoladą i niestety ogromną ilością cukru… Ale bez obaw! Mamy dla Was odmieniony rodzaj popularnego batonika w wersji mniej tłuszczu, mniej cukru i przede wszystkim zdrowiej nie tracąc na smaku, bo to właśnie głównie o smak chodzi ?
Korzystamy z foremki 26 x 22
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
Spód:
- 200 g płatków owsianych
- 15 g kakao
- 100 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3 żółtka
- 45 g masła orzechowego
(można go wykonać poprzez zblendowanie orzechów ziemnych) - 80 g erytrolu
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 350 g twarogu najlepiej chudego
- białko z 3 jajek
- 1 jajko
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
- 40 g erytrolu
Polewa:
- 200 g orzechów ziemnych
- 400 g gorzkiej czekolady
- 15 g erytolu
- 200 ml mleczka kokosowego
- wafle kwadratowe
Sposób wykonania
- Rozpoczynamy od przygotowania spodu.
- Blendujemy płatki owsiane, dodajemy do nich kakao, jogurt, żółtka, masło orzechowe, erytrol, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
- Naszą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią spód i odstawiamy do lodówki na czas wykonywania kremu.
- Twaróg przekładamy do miski, mieszamy go z jajkiem.
- Dodajemy białka, erytrol i budyń.
- Energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Wylewamy na zimny spód i pieczemy ok 30 minut w temp. 180⁰.
- Odczekujemy aż ostygnie, następnie wyjmujemy ciasto z formy.
- Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodajemy do niej mleczko kokosowe oraz erytrol.
- W międzyczasie prażymy orzeszki i kroimy.
- Łączymy te składniki.
- Wafle docinamy do rozmiaru spodu.
- Na wafle wylewamy polewę, aby połączyła je ze spodem.
- Dalej kładziemy spód z kremem serowy i kolejny wafelek.
- Całość oblewamy polewą nugatową.
- Gdy polewa zastygnie, kroimy ciasto na mniejsze kawałki – batoniki.