Przepyszny krem dyniowy z chipsami z jarmużu. Idealne danie na jesienne chłodne dni. Sprawdź przepis...
Przepyszny krem dyniowy z chipsami z jarmużu. IDEALNE danie na jesienne chłodne dni. Sprawdź poniższy przepis.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
POTRZEBUJEMY
- 3 duże marchewki kroimy
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula
- dynia
- seler
- pietruszka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jarmuż
- sól, pieprz
- czerwona papryka słodka,ostra
- kurkuma
- śmietana
SPOSÓB WYKONANIA
3 duże marchewki kroimy na kawałki,
6 dużych ziemniaków kroimy na kawałki, 1 duża cebula pokrojona w kostkę. Podsmażamy warzywa do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie gotujemy wywar z dodatkiem liści selera, pora, pietruszki i liścia laurowego i ziela angielskiego.
Po zagotowaniu wyjmujemy liście oraz ziele(wywaru musi być tyle aby przykryć warzyw) dodajemy podsmażone warzywa i pokrojoną w kostkę dynię.
Gotujemy do miękkości.
Przyprawiamy solą i pieprzem, czerwoną papryką słodka i ostrą, kurkumą.
Blendujemy na puree.
Dodajemy łyżkę jogurtu lub śmietany.
PRZEPIS NADESŁAŁA: ANETA PACZUSKA