Porzeczka czarna znajduje zastosowanie nie tylko w gastronomii – to skarbnica witaminy C! Sprawdź jej inne, prozdrowotne właściwości!
1. Porzeczka czarna to skarbnica witaminy C! 100 g tych owoców pokrywa 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C!
2. Początek uprawy porzeczek to rok ok. 1400, miejscem ich hodowli była Holandia i Dania.
3. 100 gram porzeczek zawiera 51 kcal.
4. Porzeczka – skuteczny antyoksydant
Owoce czarnej porzeczki mają w sobie 3 razy więcej witaminy C, niż cytryna. Oczyszczają organizm z toksyn, a dzięki zawartości antyoksydantów są bardzo dobrym, naturalnym antybiotykiem stosowanym od dawna w medycynie ludowej.
5. Zastosowanie porzeczek
- Gastronomia
- Medycyna
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
51 kcal |
Białko |
1,30 g |
Tłuszcz ogółem |
0,2 g |
Węglowodany |
14,9 g |
Błonnik |
7,8 g |
Beta-karoten |
81 µg |
Witamina C |
182,6 mg |
Witamina B1 (tiamina) |
0,062 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) |
0,032 mg |
Witamina B6 (pirydoksyna) |
0,08 mg |
Foliany |
16,0 µg |
Potas |
336 mg |
Sód |
2 mg |
Żelazo |
1,2 mg |
Wapń |
39 mg |
Magnez |
20 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania porzeczek czarnych
Odradza się spożywania porzeczek osobom chorym na zapalenie wątroby, zakrzepowe zapalenie żył, nadkwasowość i wrzody.
8. Zalety porzeczek
- wzmacnia odporność
- działa przeciwwirusowo
- działa przeciwzapalnie
- działa rozkurczowo
- poprawia trawienie
- właściwości detoksykujące
- zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej
- obniża poziom złego cholesterolu
- działanie przeciwmiażdżycowe
- działanie przeciwcukrzycowe
- wspiera wzrok
- chroni komórki mózgowe
- wspomaga regenerację wątroby
CIEKAWOSTKA
Porzeczka czarna jest traktowana jako roślina lecznicza! A to wszystko dzięki dużej zwartości antyoksydantów i witamin!