Rzodkiewka, ma wiele właściwości prozdrowotnych, działa cuda na wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Sprawdź jej właściwości...
1. Rzodkiewka - posiada liczne właściwości odżywcze, zawiera sporo związków siarki, dlatego wzmocnia wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Jest nisko kaloryczna i zalecana osobom chorym na nadciśnienie.
2. Czerwona rzodkiewka była uprawiana w Egipcie już 2000 lat temu. Nie znamy jej pochodzenia. Niektórzy przypuszczają, ze pochodziła z basenu Morza Śródziemnego, inni, że z Dalekiego Wschodu.
3. 100 g rzodkiewki dostarcza 16 kcal.
4. Witaminy, które znajdują się w rzodkiewce:
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. - Witamina B1 ( tiamina )
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. - Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. - Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. - Witamina K
odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości. - Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią. - Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych. - Ryboflawina
W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
5. Zastosowanie rzodkiewki
- gastronomia
- kosmetyka ( maseczki na włosy ) przepis na taką maseczkę znajdziecie w "CIEKAWOSTCE" na końcu artykułu.
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Wartość energetyczna |
16 kcal |
Białko ogółem |
0.68 g |
Tłuszcz |
0.10 g |
Węglowodany |
3.40 g (w tym cukry proste 1.86) |
Błonnik |
1.6 g |
Witamina C |
14.8 mg |
Tiamina |
0.012 mg |
Ryboflawina |
0.039 mg |
Niacyna |
0.254 mg |
Witamina B6 |
0.071 mg |
Kwas foliowy |
25 µg |
Witamina A |
7 IU |
Witamina K |
1.3 µg |
Wapń |
25 mg |
Żelazo |
0.34 mg |
Magnez |
10 mg |
Fosfor |
20 mg |
Potas |
233 mg |
Sód |
39 mg |
Cynk |
0.28 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania rzodkiewki
- brak
8. Rzodkiewka i jej plusy
- pomaga przy kamicy nerkowej
- warto włączyć ją do diety przy anemii
- pomaga osobom chorującym na reumatyzm
- ponadto działa podobnie jak antybiotyki - bakteriostatycznie i grzybobójczo.
- działa wykrztuśnie, pomoże złagodzić kaszel
- wspomaga trawienie
CIEKAWOSTKA - Maseczka do włosów / wzmacniająca z rzodkiewki
7 dorodnych rzodkiewek zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż na gazę i starannie odciśnij z nich sok. Do rzodkiewkowego soku dodaj kilka kropli oliwy z oliwek oraz 1 ubite na pianę białko jaja kurzego.
Wetrzyj we włosy, załóż foliowy czepek, owiń głowę ręcznikiem i pozostaw na włosach ok. 15 minut. Następnie umyj włosy szamponem. Maseczka świetnie wzmacnia włosy i ogranicza ich przetłuszczanie.