ładowanie...
Rzodkiewka
Rzodkiewka Wiem co jem
#rzodkiewka #warzywa #wiemcojem #zdrowie #właściwości

Rzodkiewka, ma wiele właściwości prozdrowotnych, działa cuda na wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Sprawdź jej właściwości...

19 kwietnia 2020
Rzodkiewka
Rzodkiewka
Rzodkiewka

1. Rzodkiewka -  posiada liczne właściwości odżywcze, zawiera sporo związków siarki, dlatego wzmocnia wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Jest nisko kaloryczna i zalecana osobom chorym na nadciśnienie.


2.  Czerwona rzodkiewka była uprawiana w Egipcie już 2000 lat temu. Nie znamy jej pochodzenia. Niektórzy przypuszczają, ze pochodziła z basenu Morza Śródziemnego, inni, że z Dalekiego Wschodu.

3. 100 g rzodkiewki dostarcza 16 kcal.

4. Witaminy, które znajdują się w rzodkiewce:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
  • Witamina B6
     odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
  • Ryboflawina
    W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

 

5. Zastosowanie rzodkiewki

  • gastronomia
  • kosmetyka ( maseczki na włosy ) przepis na taką maseczkę znajdziecie w "CIEKAWOSTCE" na końcu artykułu.

 

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Wartość energetyczna

16 kcal

Białko ogółem

 0.68 g

Tłuszcz

0.10 g

Węglowodany

3.40 g (w tym cukry proste 1.86)

Błonnik

1.6 g

Witamina C

14.8 mg

Tiamina

0.012 mg

Ryboflawina

0.039 mg

Niacyna

0.254 mg

Witamina B6

0.071 mg

Kwas foliowy

25 µg

Witamina A

7 IU

Witamina K

1.3 µg

Wapń

25 mg

Żelazo

0.34 mg

Magnez

10 mg

Fosfor

 20 mg

Potas

233 mg

Sód

39 mg

Cynk

0.28 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania rzodkiewki

  • brak

8. Rzodkiewka i jej plusy

  • pomaga przy kamicy nerkowej
  • warto włączyć ją do diety przy anemii
  • pomaga osobom chorującym na reumatyzm
  • ponadto działa podobnie jak antybiotyki - bakteriostatycznie i grzybobójczo.
  • działa wykrztuśnie, pomoże złagodzić kaszel
  • wspomaga trawienie

 

CIEKAWOSTKA - Maseczka do włosów / wzmacniająca z rzodkiewki 
7 dorodnych rzodkiewek zetrzyj na tarce o małych oczkach, przełóż na gazę i starannie odciśnij z nich sok. Do rzodkiewkowego soku dodaj kilka kropli oliwy z oliwek oraz 1 ubite na pianę białko jaja kurzego.
Wetrzyj we włosy, załóż foliowy czepek, owiń głowę ręcznikiem i pozostaw na włosach ok. 15 minut. Następnie umyj włosy szamponem. Maseczka świetnie wzmacnia włosy i ogranicza ich przetłuszczanie.

Zobacz inne artykuły
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Przejdź
Rzeżucha
Rzeżucha
Przejdź
Sałata
Sałata
Przejdź
Rukola
Rukola
Przejdź
Zmiana języka