ładowanie...
Truskawki
Truskawki Wiem co jem
#dobrasztela #odchudzanie #owoce #truskawki #wiemcojem

Truskawki, to prawdziwa bomba witamin i wartości odżywczych. Jak POZYTYWNIE wpływają na nasz organizm? Sprawdź koniecznie...

08 maja 2020
Truskawki
Truskawki
Truskawki

1. TRUSKAWKI, to prawdziwa bomba witaminowa. Ich spożywanie jest wskazane dla: reumatyków, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby oraz nerek. Mają dobry wpływ na serce, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego.
Warto wiedzieć, że truskawki średniej wielkości są smaczniejsze niż duże okazy.

2. Truskawka zadebiutowała w XVIII wieku, przez przypadkowe skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z chilijską.

3. 100 gram truskawek zawiera 32 kcal.

4. Witaminy, które znajdują się w truskawkach:

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
     
  • Witamina B1 ( tiamina )
    Tiamina wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego, serca i mięśni
  • Witamina B2 ( ryboflawina )
    Wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w metabolizmie neuroprzekaźników, jak serotonina i dopamina, dzięki czemu przeciwdziała depresji, jest także odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie oczu.
     
  • Witamina B3 ( niacyna)
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych
     
  • Witamina B6 ( pirydoksyna)
    Odpowiada za procesy wydzielania hormonów, produkcji czerwonych krwinek czy przemiany homocysteiny w cysteinę. Witamina B6 ma także kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego, immunologicznego i sercowo-naczyniowego.
     
  • Witamina B9 ( kwas foliowy )
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią.
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
  • Witamina E
    „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
     
  • Witamina K
    odgrywa ważną rolę przede wszystkim w procesie krzepnięcia krwi, może także hamować rozwój nowotworów, ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.

5. Zastosowanie truskawek

  • głównie w gastronomii ( np. mrożonki, kompoty soki dżemy, marmolady, galaretki sorbety, lody)
  • znajdują zastosowanie również w kosmetyce
  • liście truskawek znajdują swoje zastosowanie w medycynie

6. Tabela wartości odżywczych

Kalorie (wartość energetyczna)

32 kcal / 134 kJ

Białko

0,67 g

Tłuszcz ogółem

6,07 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,015 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,043 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,155 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,065 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,090 g

Węglowodany

7,68 g

Błonnik pokarmowy

2 g

Witamina A

12 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,29 mg

Witamina K1

2,2 µg

Witamina C

58,8 mg

Witamina B1

0,024 mg

Witamina B2

0,022 mg

Witamina B3 (PP)

0,386 mg

Witamina B6

0,047 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

24 µg

Witamina B12

0 µg

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

0,125 mg

Wapń

16 mg

Żelazo

0,41 mg

Magnez

13 mg

Fosfor

24 mg

Potas

153 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,14 mg

Miedź

0,05 mg

Mangan

0,39 mg

Selen

0,4 µg

Fluor

4,4 µg

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

12 mg

 

7. Przeciwwskazania do spożywania truskawek

  • nie powinny jeść ich osoby uczulone, są silnym produktem alergizującym
  • małe dzieci – mogą je jeść w małych dawkach od 10 miesiąca życia. Jeśli wywołują alergię zacząć podawać od 2 lat  

8. Plusy truskawek

  • są nisko kaloryczne
  • wspomagają pracę jelit
  • stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego
  • wspierają pracę nerek – są moczopędne
  • obniżają poziom cholesterolu
  • mają właściwości przeciwnowotworowe
  • zmniejszają ryzyko zawału serca
  • mogą je spożywać osoby z cukrzycą
  • truskawki mogą wybielić zęby
  • mają działanie przeciwtrądzikowe
  • łagodzą oparzenia słoneczne czy egzemę
  • opóźniają proces starzenia się

 

! CIEKAWOSTKA ! 

Truskawki mają dobry wpływ na skórę, zatem przedstawiamy Wam przepis na maseczkę z truskawek. Zawierają kwas salicylowy, który ma właściwości złuszczające – rozjaśnia cerą.   Usuwa również piegi, wągry, objawy trądziku.

W zależności jaką posiadacie skórę stosujemy maseczki:

a) CERA SUCHA – maseczka na złagodzenie podrażnień skóry

Potrzebujemy:

  • truskawki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżkę śmietany kremówki lub zgniecionego banana

Sposób wykonania:

Truskawki miksujemy,  dodajemy pozostałe składniki.

Nakładamy cienką warstwę  maseczki na twarz  na 10 minut.

 

b) CERA TŁUSTA I TRĄDZIKOWA – maseczka rozświetlająca cerę

Potrzebujemy:

  • truskawki
  • ŁYŻKA OLEJU SOJOWEGO

Sposób wykonania:

Truskawki miksujemy,  dodajemy olej.

Nakładamy na twarz na 20 minut.

 

CERA ZMĘCZONA – maseczka ożywi i rozjaśni cerę

Potrzebujemy:

  • truskawki
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

Zgniatamy truskawki i mieszamy z sokiem z cytryny. Nakładamy na twarz na 10 minut

 

d) CERA DOJRZAŁA – maseczka rozjaśnia i cerą, obkurcza rozszerzone pory, stabilizuję wydzielanie łoju

Potrzebujemy:

  • truskawki
  • białko z jajka

Sposób wykonania:

Rozgniatamy truskawki widelcem, mieszamy razem z białkiem. Nakładamy na twarz na 15-20 minut. Spłukujemy letnią wodą.

Zobacz inne artykuły
Brzoskwinia
Brzoskwinia
Przejdź
Limonka
Limonka
Przejdź
Granat
Granat
Przejdź
Dzika róża
Dzika róża
Przejdź
Zmiana języka