Opisywaliśmy pozytywne cechy truskawek dla naszego organizmu. Zatem mamy dla Was szybki i prosty przepis na pyszne ciasto truskawkowe.
Wczoraj opisywaliśmy POZYTYWNE właściwości Truskawek dla naszego organizmu. A co skoro te owoce są takie dobre, mamy dla Was szybki i prosty przepis na pyszne ciasto truskawkowe. Koniecznie wypróbujcie.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Biszkopt
-
6 jajek
-
6 łyżek cukru
-
6 łyżek mąki
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-
500 ml śmietany kremówki
-
1 szt. galaretki truskawkowej
-
½ szkl. Gorącej wody
Oprócz tego potrzebujemy
-
1-2 galaretek truskawkowych
-
300 g truskawek
Sposób wykonania
-
Na początku robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i miksujemy chwilę i dajemy żółtka. Po zmieszaniu tych składników odstawiamy mikser i powoli wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszając szpatułką.
-
Wylewamy ciasto na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy około 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy cisto nie jest surowe w środku.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. -
Rozpuszczamy w połowie szklanki wody 1 truskawkową. Odstawiamy do lekkiego stężenia ( galaretka ma mieć konsystencję zbliżoną do kisielu).
Ubijamy na sztywno kremówkę powoli dodajemy wychłodzoną galaretkę mieszając szpatułką. Wylewamy masę na ciasto.
Truskawki myjemy i kroimy. Następnie układamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki -
Rozpuszczamy 1-2 galaretek zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu. Po ich wychłodzeniu wylewamy na stężoną na cieście masę. Wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.