ładowanie...
Zajady
Zajady domowe sposoby
#dobrasztela.pl #domowaapteka #domowesposoby #poradnikpanisztelki #porady

Zajady spowodowane są niedoborem witaminy B, C oraz żelaza. Na szczęście istnieje wiele domowych sposób, aby je zwalczyć! Sprawdź...

15 stycznia 2021

Zajady to przypadłość, z którą zmagają się głównie osoby odchudzające się, przemęczone czy prowadzące stresujący tryb życia. Spowodowane są niedoborem witaminy B2, C oraz żelaza. Na szczęście istnieje wiele domowych sposób, aby je zwalczyć!

Koniecznie sprawdźcie nasze propozycje:

 

Czosnek

Czosnek dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zajady. Można stosować go miejscowo na ranę – wystarczy go rozgnieść i nanieść na popękane kąciki ust – taki okład należy trzymać ok. 15 minut. Skutecznie działa również od wewnątrz, wystarczy dodać go w większej ilości do potraw.

 

Miód

Także miód dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i właściwościom przyspieszającym gojenie, świetnie sprawdza się w walce z zajadami. Wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę miodu z 10 kropelkami tranu. Taką mieszankę nakładamy przed snem na bolące miejsca, przykrywamy na 15 minut jałowym gazikiem i nie zmywamy do rana.

 

Aloes, ogórek

Skutecznym sposobem na zajady są produkty działające odkażająco lub kojąco, dlatego poleca się stosowanie soku z liści aloesu czy świeżych plastrów ogórka.

 

Pasta do zębów

Podobnie jak w przypadku opryszczki, tak również z zajadami poradzi sobie pasta do zębów. Wystarczy posmarować podrażnione miejsce.

 

Żyworódka pierzasta

Żyworódka to roślina, która pomaga w procesie gojenia się zajadów. Wystarczy przyłożyć gazik nasączony sokiem z żyworódki, a okład trzymać ok. 15 minut. Roślina ta ma działania bakteriobójcze, regeneracyjne, kojące i nawilżające.

 

Uwaga!

Zarówno w walce z zajadami, jak i terapii antyzajadowej bardzo ważna jest dieta bogata w witaminy z grupy B, C i żelazo. Dlatego należy pamiętać o spożywaniu mięsa, szpinaku czy fasoli – bogatych w żelazo i witaminy z grupy B, cytrusów, brokułów, pomidorów bogatych w witaminę C, a także kefirów  i jogurtów zawierających żywe kultury bakterii odbudowujące florę bakteryjną układu pokarmowego.

Zobacz inne artykuły
Ochrona skóry
Ochrona skóry
Przejdź
Ból głowy
Ból głowy
Przejdź
Ból kręgosłupa
Ból kręgosłupa
Przejdź
Oparzenia słoneczne
Oparzenia słoneczne
Przejdź
Zmiana języka