Nie każdy wie, że nasze ulubione ziemniaki posiadają więcej witaminy C niż jabłka, a przy tym mniej kalorii niż makaron czy kasza...
1. Nie każdy wie, że nasze ulubione ziemniaki posiadają więcej witaminy C niż jabłka, a przy tym mniej kalorii niż makaron czy kasza!
2. Dowiedziono, że już ok 8 000 lat temu w Andach były uprawiane ziemniaki. Do diety Europejczyków trafiły dopiero w XIX wieku. Polska zawdzięcza obecność tego warzywa w kuchni Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł go do ojczyzny po wygranej bitwie wiedeńskiej.
3. 100 g ziemniaków zawiera 77 kcal.
4. Ziemniaki to warzywa bogate w białko, witaminy i minerały. Szczególnie dominuje w nich potas, którego jest aż 443 mg na 100 g zimniaków, dzięki czemu mają pozytywny wpływ na pracę nerek, dodatkowo regulują ciśnienie krwi, wspierają układ nerwowy oraz poprawiają pracę mięśni. Poza potasem, znaleźć można również witaminę C, A, witaminy z grupy B, cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, foliany czy beta-karoten, a także błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie i pracę jelit.
5. Zastosowanie ziemniaków
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
77 kcal / 322 kJ |
Białko |
2,02 g |
Tłuszcz ogółem |
0,09 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,026 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,002 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,043 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,010 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,026 g |
Węglowodany |
17,47 g |
Błonnik pokarmowy |
2,2 g |
Witamina A |
2 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,01 mg |
Witamina K1 |
1,9 µg |
Witamina C |
19,7 mg |
Witamina B1 |
0,080 mg |
Witamina B2 |
0,032 mg |
Witamina B3 (PP) |
1,054 mg |
Witamina B6 |
0,295 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
16 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,296 mg |
Wapń |
12 mg |
Żelazo |
0,78 mg |
Magnez |
23 mg |
Fosfor |
57 mg |
Potas |
421 mg |
Sód |
6 mg |
Cynk |
0,29 mg |
Miedź |
0,12 mg |
Mangan |
0,15 mg |
Selen |
0,3 µg |
Fluor |
~ |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
5 mg |
7. Przeciwwskazania do spożywania ziemniaków
Wysoki poziom indeksu glikemicznego w ziemniakach sprawia, że poziom cukru we krwi szybko wzrasta, dlatego nie poleca się spożywania ziemniaków przez osoby z cukrzycą typu 2
8. Zalety ziemniaków
- obniżają ciśnienie
- regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
- pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
- poprawiają stan skóry
- wspomagają wzrok
- usprawniają proces krzepnięcia krwi
- redukują stres
CIEKAWOSTKA
Paski ziemniaka, czyli frytki zostały okrzyknięte najpopularniejszym daniem, a ich „odkrycie” było czystym przypadkiem!
Pierwsze frytki zostały podane w restauracji Lake House w Stanach Zjednoczonych w 1853 roku! Wykonał je kucharz, chcący zemścić się na kliencie, który to zwrócił do kuchni zbyt grubo pokrojone ziemniaki. Szef kuchni pokroił je na cienkie paski, wrzucił do rozgrzanego oleju, przypiekł i posypał solą. Gość restauracji był zachwycony smakiem i z czasem to danie stało się najpopularniejszą przekąską w USA!