Gołąbki z mięsnym farszem i sosem pomidorowym to idealna propozycja na pyszny obiad! Koniecznie sprawdź domowy przepis na GOŁĄBKI!
Gołąbki z mięsnym farszem i sosem pomidorowym to idealna propozycja na pyszny obiad! Koniecznie sprawdź domowy przepis na GOŁĄBKI!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa mielonego
- 1 biała kapusta
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1,5 l bulionu
- 600 g przecieru z pomidorów
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, tymianek
SPOSÓB WYKONANIA
- W pierwszej kolejności gotujemy ryż. Wkładamy mięso do miski i przesypujemy ostudzony ryż, dodajemy startą cebulę.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy podłużne kotlety.
- Wycinamy głąb ze środka kapusty, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy ok 10 minut na małym ogniu.
- Obracamy kapustę i gotujemy kolejne 5 minut. Studzimy i obieramy z liści.
- Do liści wkładamy porcje mięsa i zawijamy jak krokiety.
- Wkładamy do dużego garnka łączeniem do dołu. Warto również
ułożyć na dnie niezużyte liście kapusty. - Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 60 minut.
- Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Do wywaru z gołąbków dodajemy przecier pomidorowy, mąkę
i przyprawy. - Gotujemy przez 10 minut, stopniowo
dodając śmietanę. - Gołąbki zalewamy sosem pomidorowym
i podgrzewamy w piekarniku.