Obiad w wersji jesiennej ? To zdecydowanie potrawa z dynią i grzybami leśnymi. Teraz sezon w pełni, więc naszą propozycją jest...
Obiad w wersji jesiennej ? To zdecydowanie potrawa z wykorzystaniem dyni i grzybów leśnych ? Teraz sezon w pełni :-) Moja propozycją jest więc MAKARON Z KURCZAKIEM, grzybami w sosie dyniowym
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
Składniki
- 250 g ulubionego makaronu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- kilka borowików pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3/4 szklanki śmietanki 30 %
- 1/2 szklanki puree z dyni
Wykonanie
Pierś z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem. Doprawiam solą i posypuję płatkami chili. Smażę na rozgrzanej patelni. Następnie kroję w kostkę .
We wrzącej i osolonej wodzie gotuję makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzam.
Na patelni podgrzewam masło , dodaję cebulę - smażę do zeszklenia. Pod koniec dokładam rozgnieciony czosnek. Następnie grzyby i szpinak. Podsmażam całość kilka minut. Dokładam kurczaka . Wlewam śmietankę i zagotowuję. Na koniec dokładam puree z dyni. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystko mieszam z makaronem i podaję :-)
Smacznego :-)
Ps. Puree z dyni można kupić gotowe ale ja wolę zrobić je sama :-) Wystarczy kawałki dyni ( ze skórką) piec w piekarniku przez kilkanaście minut - do miękkości. Potem obrać ,wystudzić i zmiksować :-) Gotowe !
PRZEPIS NADESŁAŁA: JUSTYNA DĄBEK